Prachtig kort verhaal
Een mailtje, met de vraag of ik een kort verhaal wou lezen en mijn mening delen. Inhoud van het verhaal bleef een beetje duister want ik kreeg alleen deze beschrijving:
– telt maar 48 pagina’s;
– is een fictief verhaal;
– gaat over een serieus onderwerp dat deel uitmaakt van onze hedendaagse maatschappij;
– heeft een verrassend einde;
– is géén thriller;
– heeft de titel Op afstand verbonden;
Dit alles intrigeerde me genoeg om een sprong in het diepe te wagen en verrast te worden.
Niettegenstaande ik geen liefhebber ben van korte verhalen heeft Op afstand verbonden me toch weten boeien, glimlachen, omarmen en laten nadenken.
Mevrouw De Raad die in een rusthuis woont, maakt dagelijks haar wandelingetje naar een park in de buurt waar ze op een haar zelf toegeëigend bankje de wereld rondom haar overschouwt.
Gaandeweg leert ze Henri kennen met zijn hondje Juli, de jongeren die er spelen, de man van de groendienst. Maar mevrouw De Raad heeft ook een groot verdriet, ze ziet haar kinderen niet meer en ze denkt dat ze haar verjaardag vergeten zijn.
Maar is het wel zo of is er meer aan de hand met deze dame die toch een zacht plaatsje in haar hart krijgt voor Henri die soms ook droevig naast haar op de bank zit?
Een kort verhaal dat heel dichtbij komt en je gelijktijdig vertederd en ontroerd. De eenzaamheid van mensen tijdens hun laatste jaren maar die toch op hun eigen manier gelukkig zijn.
Op afstand verbonden heeft niet veel pagina’s maar na het lezen heb je de indruk dat je mevrouw De Raad kent. En misschien is dat wel zo want iedereen kent wel zo’n personage.
Prachtig geschreven en een uitstekende karakterontwikkeling maken van dit korte verhaal een boekje dat je graag kado geeft aan iemand die je nauw aan het hart ligt.