Een kind dat beter kijkt dan wij allemaal

Jan Stoel 08 december 2025
Wat is Grote mensen weten niets! van Kristof Devos een heerlijk eigenzinnig boek. In het midden staat Loe: een klein meisje met een gigantisch afrokapsel, zeven sproeten en een jas waarvan de onderste knop ontbreekt. “Ik ben Loe en ik heb twee grote mensen”, zo begint ze, en meteen daarna serveert ze ons haar levenswijsheid: grote mensen… weten eigenlijk niets. Helemaal niets. “NIETS. NUL. NOPPES.”
Vanuit haar scherpe blik observeert Loe hoe volwassenen door het leven strompelen. En eerlijk: ze legt ons pijnlijk precies vast.

Volwassenen? Hopeloos inefficiënt
Waarom werken grote mensen de hele dag, als ze daar niet eens slimmer van worden? Waarom stappen ze op een zebrapad náást de witte strepen, terwijl iedereen weet dat daar krokodillen zitten? Waarom wonen ze in huizen die veel te groot zijn — en waar ze hun hele leven voor moeten werken?

Loe begrijpt ook niets van volwassenen die eerst een foto van hun eten maken (een heerlijke steek richting foodies) en vervolgens ingewikkeld gaan zitten doen met mes en vork. Met je handen eten is toch veel makkelijker?
En dan durven ze ’s avonds ook nog te gaan slapen zonder eerst onder het bed te kijken. Geen wonder dat ze bang zijn in het donker. Gelukkig heeft Loe daar een ontwapenend mooie oplossing voor.

De wereld in fluorescerend oranje
In Devos’ illustraties staat Loe echt centraal. De ‘grote mensen’ blijven bewust schematisch: feloranje lijnen, grijpende handen, benen die het beeld binnenstappen. Het is speels, bewust overdreven en soms zelfs een tikje pijnlijk aan de ogen. Precies zoals Loe’s blik op de wereld: helder, scherp en een beetje confronterend.

Volwassenen zitten vast in regels, structuren en gewoontes. Loe prikt ze stuk met gemak en toont hoe het ook kan: lichter, eerlijker, vrijer. Grote mensen weten niets! is een grappige, warme en scherpe spiegel die kinderen vrolijk maakt en volwassenen zachtjes laat blozen.

Een boek dat je leest met een glimlach — en misschien ook met een klein beetje schaamte. Want eigenlijk heeft Loe gelijk: soms weten grote mensen echt helemaal niets.

Voor het eerst gepubliceerd op Boekenkrant.com

Meer recensies van Jan Stoel

Claire’s nieuwe leven wankelt wanneer haar verleden zich opnieuw aandient, en de zoektocht naar haar verdwenen zusje onthult een waarheid die gevaarlijker is dan elke leugen. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.