Een beetje teleurgesteld
Ik was bijna geneigd om dit boek met twee sterren te beoordelen omdat ik er eigenlijk wat over teleurgesteld was, maar bladerde het nog even door en besloot om er toch een drie van te maken. Het boek is goed geschreven, het is een poging om iets ontzettend moeilijks toch simpel uit te leggen. Hawkings gebruikt humor om de taaie kost wat luchtiger te krijgen. Maar toch.
Ik heb in 1987 zijn beroemde boek "A brief history of time" gelezen en had toen, net zoals de meeste lezers van "De antwoorden" waarschijnlijk, een gemengd gevoel van trots omdat ik nu een aantal mysterieuze zaken als zwarte gaten en ruimte-tijd soort van snapte, en lichte gene omdat het ook duidelijk was dat de onderbouwing ervan echt ver boven mijn pet gaat. Prima hoor, alsof je voor het eerst van een nieuw land hoort, maar de schatten ervan nog niet echt hebt ontdekt. Wat ik jammer vind van dit boek is dat hij de grote vragen beschrijft/benoemd, maar dat hij al heel snel in jargon vervalt waardoor je het toch niet kunt volgen. Ik zou het interessanter hebben gevonden als hij meer tijd had genomen om bepaalde belangrijke concepten, bijvoorbeeld de singulariteit, echt goed uit te leggen. Daarom voegde dit boek voor mij niet veel toe aan A brief history of time. Ik snap wel waarom de meeste recenties op 4 of 5 staan, het blijft een bijzonder verhaal van een bijzondere man.