Dit is het begin van iets omvangrijks, iets gemeens, iets gewelddadigs...”
											Chaos in het Midden-Oosten door Mario Bergen

Quote: “Dit is het begin van iets omvangrijks, iets gemeens, iets gewelddadigs...”

Op de cover zie je een vrouw met het woord press op haar rug. Ze kijkt naar een soort van fabriek waar brand is. Het lijkt alsof die is gebombardeerd waardoor er vuur is ontstaan. Verder zie je een paar drones vliegen. Tussen de drones in staat de naam van de auteur en de titel van het boek Chaos in het Midden-Oosten.
Als ik naar de cover kijk lijkt het me een oorlogsboek. En daar houd ik niet zo van. Maar het woordje eco-thriller wat daaronder staat kan duiden op een ander soort van oorlog, iets dat met het milieu te maken heeft.

Journaliste Daniëlla Faas schrijft normaal over mode maar wordt nu naar een klimaatconferentie in Amman gestuurd, omdat haar collega is uitgevallen.
Ze ontmoet daar een paar mannen waarbij er de vraag rijst of ze wel eerlijk zijn. Eén kent ze zelfs vanuit haar verleden. Kan ze hem wel vertrouwen?
Haar smetvrees en drang naar controle botsen met de chaos en de duivelse plannen van eco-terroristen waarmee ze te maken krijgt. Ook heeft ze last van een trauma uit haar verleden.
Daniëlla moet voor haar bazin Amina zoveel mogelijk verslagen maken. Dat doet zij dus over alles wat zij ziet of hoort. Chauffeur Marwan laat haar de stad Amman en het echte leven zien als een volleerd reisleider. Samen met chauffeur Marwan ontdekt ze steeds meer dingen die minder mooi zijn dan dat ze op de klimmaattop aan de buitenwereld willen laten zien.
Er is een dreiging dat er op 25 oktober iets staat te gebeuren.

Het is een hedendaagse thriller waarbij de problemen met het klimaat en de manieren hoe daar mee wordt omgesprongen centraal staan. Ook lees je dat sommigen liever geld verdienen en het ze niet interesseert of de natuur verknoeid wordt of dat mens en dier gevaar lopen. Geld verdienen is voor hen belangrijker.
Er komt in het boek duidelijk naar voren wat de gevaren van pesticiden zijn en wat er gebeurt als je het inademt. Mario verteld over het middel paraquat. Ik had er nog nooit van gehoord en heb het even gegoogled.
Ik moet zeggen dat Mario zich goed in de materie heeft verdiept alvorens hij er over schreef.
Tussendoor lees je over tien jaar eerder in de Belgische Noorderkempen. Het clubje van vier personen, het Animal Liberation Front. Ze vonden dat ze in actie moesten komen voor een planeet zonder dierenleed.
Het is dus een boek waar het milieu centraal staat. Maar er gebeurt van alles zodat het boek beslist niet saai te noemen is. Steeds vraag je je af wat waarheid en wat fictie is. Het zou allemaal kunnen gebeuren. Dat maakt het boek ook interessant om te lezen.
Het is best wel een spannend verhaal waarbij de datum 25 oktober steeds voorbijkomt.
Je vraagt je steeds af wat er dan gebeurt.
Mario schrijft filmisch, het lijkt daardoor echt gebeurd. Het is best wel een spannend boek.
Ondanks dat het niet echt mijn ding was heb ik toch genoten van het lezen van het boek. Is weer eens wat anders.
Ik geef het boek 3,5 ster.
Jantsje (Jantsjereadingcatmom)

Bedankt Mario voor het recensie-exemplaar en de presentjes. Erg leuk.
Er is een dreiging dat er op 25 oktober iets staat te gebeuren.
Je vraagt je steeds af wat er dan gebeurt.
Ik geef het boek 3,5 ster.
Jantsje (Jantsjereadingcatmom)
Bedankt Mario voor het recensie-exemplaar en de presentjes. Erg leuk.