Je rent niet toe naar datgene waar je van schrikt

JantsjeReadingCatMom 14 september 2025
Vergiftigd door Tamara Onos

Als laatste sluit ik de rij van de blogtour recensies over het boek ‘Vergiftigd’, geschreven door Tamara Onos.

Renske en haar moeder Jacaranda bezichtigen de Ellecomse dorpskerk,
Opeens hoort Renske een gil afkomstig van haar moeder.
Haar moeder zegt dat ze omvergestoten is door iemand die uit de grafkelder kwam.
Als Renske gaat kijken waar haar moeder is gevallen in de kerk stuit ze op een mysterie. In een oude grafkelder is een extra doodskist die daar niet hoort te zijn.
Expert gevaarlijke stoffen Renske Nijland wordt ingeschakeld om het mysterie op te lossen, maar ze wordt al snel bedreigd. En wat heeft haar vader die ze al zeventien jaar niet heeft gezien ermee te maken.

‘Vergiftigd’ is het derde deel van de Renske Nijland reeks.
Deel twee, ‘Onder invloed’ heb ik ook al gelezen, en dat beviel goed zodat ik nieuwsgierig was naar deel 3. Het onderwerp van gevaarlijke stoffen verwerkt in een boek spreekt me erg aan.

Het effect van giftige stoffen op mensen is een boeiend onderwerp.
Het had nog ietsje verder kunnen gaan, maar dan werd het misschien een horrorboek en het is een vrouwenthriller.

Het boek begint in Ellecom in het jaar 2025.
We lezen daar dat Renske een gesprek met haar moeder Jacaranda heeft. Ze heeft nadat haar man 17 jaar geleden naar de gevangenis ging haar naam veranderd van Joke in Jacaranda. Ze is een ietwat zweverige vrouw die door de wereld is getrokken van expositie naar expositie in haar camper.

Quote: ‘Je rent niet toe naar datgene waar je van schrikt.’

De hoofdstukken gaan vooral over dingen die gebeuren in de tegenwoordige tijd maar soms zit er een hoofdstuk tussen dat een krantenknipsel uit de Gelderse Courant bevat. Die krantenknipsels worden gelezen door een man. Ik ben nieuwsgierig wie die man is.

Ik vond het gelijk spannend toen er in het verhaal verteld werd dat er een extra doodskist gevonden was, mijn gedachten vlogen overal heen. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt.

Het is een boeiend, spannend verhaal wat gemakkelijk leest. Ik houd van dit soort verhalen. Het geeft weer wat er in de tegenwoordige tijd speelt.

Tamara schrijft heel beeldend waardoor ik soms een traantje moest wegpinken.
Ik had medelijden met veel personen uit het boek en kon hun boosheid wel begrijpen.

Het verhaal heeft een verrassende wending en maakte het daardoor nog beter.

Quote: ‘It takes a village. Gelukkig heb je een village.’

In het nawoord verteld Tamara dat dit een verzonnen verhaal is maar dat door twee waargebeurde drama's het verhaal ontstond. En ook welke dat zijn.

De boeken van Tamara Onos zijn goed als standalone lezen. Gelukkig maar want ik las eerst deel twee, toen drie en ga nu zeker het eerste deel lezen. De schrijfstijl van Tamara smaakt naar meer.

4 sterren

Ik wil Tamara Onos en de Crime Compagnie bedanken dat ik mee mocht doen met deze leuke blogtour.

Jantsje (Jantsjereadingcatmom)

Meer recensies van JantsjeReadingCatMom