Waar heden en verleden samen komen

‘Voor het kind in ons allemaal’

Het mysterie rondom de verdwijning van de vader van Siep wordt langzaam ontrafeld. De jongen en de nazaten van de Van Ghenderens worden echter meegezogen in het eeuwige gevecht tussen de torenaars en Spindala, de heksenmeester.Het heeft er alle schijn van dat de Ramaika, de vloek van de niet-slaap, is teruggekeerd. De familie wordt opnieuw getergd door de heksenmeester.Gedreven door de liefde voor zijn vader en de belofte om Spindala te verslaan daalt Siep met gevaar voor eigen leven af naar het verleden. Tegen de achtergrond van de Tachtigjarige Oorlog wordt op Genoppe het laatste beslissende gevecht geleverd.

Recensie:

Na het lezen van De Ramaika I en II stuurde Rob Haantjes me ook deel III toe. Bedankt Rob voor de boeken.

Het is een mooi gladde en glimmende cover met dezelfde boom die je in Ramaika I en II ook ziet. Alleen hier is de hoofdkleur helderblauw. Met naast de boom aan de linkerkant Siep en naast de boom aan de rechterkant een ommuurde stad.

Bij het openslaan van het boek zie je gelijk een prachtige plattegrond getekend met bossen en gebouwen.
De volgende paar bladzijden bevatten de getekende versie van de stamboom van het huis van Ghenderen. Bij iedere naam staat een getekend portretje.

De eerste geschreven bladzijden bevatten de synopsis van De Ramaika deel I en II.
Even een kleine terugblik wat handig is, want er is aardig wat gebeurd.

Vervolgens vind je de Lexicon De Ramaika III. Dat is een soort woordenboek waarin de voor ons onbekende woorden zijn uitgelegd en wat de betekenis is. Handig omdat ik nog nooit van bijvoorbeeld Tjizzelen, pammelig etc. had gehoord.

Het is een uniek verhaal waar het verleden wordt verweven met de tegenwoordige tijd. Goed gevonden. De spanning wordt opgebouwd en dat merk je terwijl je leest.
Leuk om een stukje geschiedenis in het boek te verwerken. De personen spreken tot je verbeelding. Ook speelt er de hele tijd de vraag of het Siep zal lukken om zijn vader te vinden en te redden wat er te redden valt.
In het boek staan prachtige tekeningen die sfeer geven aan het boek.

De Ramaika is de vloek van de niet-slaap.Wel moe zijn,maar niet kunnen slapen.

De vloek ging over op de stamoudste van de familie. Grappig om de verschillen in de tijd te lezen. Vroeger dronken ze blijkbaar alleen melk als ze ziek waren of hun tanden uitvielen. Ze sliepen niet de hele nacht door en ontbeten niet omdat dat een vorm van zwakte zou zijn. Nu zeggen ze dat je minstens 8 uur moet slapen en dat het ontbijt het belangrijkste eten van de dag is En ook hun bijgeloof en geloof in heksen komt erg naar voren in het verhaal.

Het is een spannend verhaal waarbij je door wilt lezen. Ik raak nu bij het 3e deel gewend aan de namen en woorden in het verhaal.
Ik zeg er wel bij dat je van dit soort boeken moet houden. Blijkbaar was het wel iets wat ik leuk vind. Het is geen boek voor hele kleine kinderen maar voor kinderen vanaf een jaar of 10 is het een leuk boek, ook voor volwassenen die van dit genre houden

Ik vond dit het beste deel van de trilogie. Alles komt samen en er wordt veel duidelijk. Van mij krijgt dit derde en laatste deel dan ook 4,5 ‍

Jantsjereadingcatmom

Bedankt Rob Haantjes dat ik jouw boek mocht lezen

Meer recensies van JantsjeReadingCatMom

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Een ontroerende en betoverende roman over familie, herinneringen en hoop, waarin het verleden van Libanon wordt verweven met de zoektocht van twee Canadese zussen naar hun roots. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Na de mysterieuze dood van haar beroemde moeder ontvangt Mackenzie brieven die duistere geheimen onthullen achter haar moeders succes. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.