Recensie van:
‘Ik zag dat je bedrijf Sterrenstof heet. Waar komt die naam vandaan?’
Delek kijkt WP aan, alsof hij haar probeert te peilen. Ze vindt hem leuk; waarom doet ze in vredesnaam zo kattig?
‘Wil je het zakelijke of het zweverige antwoord?’ vraagt hij.
‘Het antwoord dat waar is.’
‘Het zakelijke antwoord is dat het aanspreekt en makkelijk te onthouden is.’
‘En het zweverige?’
‘Er zit een verwijzing in naar onze sterfelijkheid, stof tot stof, dat ken je als inwoner van de Zuid-Hollandse eilanden wel.’
De naam heeft ook iets magisch; het verwijst naar het heelal en suggereert oneindige mogelijkheden. Die twee kanten passen allebei goed bij wat ik belangrijk vind. Het hele leven draait om mogelijkheden zien en keuzes durven maken. Het lef om ergens voor te gaan.’
Auteur:
Martine Kamphuis is een Nederlands schrijfster. Kamphuis studeerde geneeskunde en is werkzaam als psychiater. Ze publiceerde onder andere enkele artikelen met betrekking tot haar vakgebied. In 2006 verscheen haar debuut, de psychologische thriller Vrij.
Wijze van lezen:
E-book gewonnen bij De Verhalenfabriek in ruil voor mijn recensie
Uitgeverij: De verhalenfabriek
Genre: thriller
Cover:
Op de cover een betoverend mooie foto van een zon die in de verte in allerlei mooie tinten ondergaat. Daarboven een donkerblauwe hemel bedekt met sterren. De oneindige zee die als je je verbeelding laat spreken ruist terwijl je op de houten steiger staat. Ik wil weten waar het verhaal over gaat.
Flaptekst:
Deze is informerend, boeiend en voed mijn nieuwsgierigheid nog meer. Het maakt dat ik gelijk wil beginnen met lezen.
Quote: Pagina 1 Dag 23:
Judith staat aan de voet van het graf, een knuffel in haar mollige handjes. De drie jaar oudere Job houdt haar hand vast. Hoewel ook hij veel te jong is om dit te moeten meemaken, roept hij minder bezorgdheid op. Hij wiebelt ongedurig heen en weer, alsof hij belangrijkere dingen te doen heeft dan hier bij het open graf van zijn vader dralen. Achter de kinderen staat Sara, haar hoofd gebogen, waardoor haar gezicht onzichtbaar is onder de rand van haar hoed. Schaamt ze zich voor haar tranen? Of is er iets anders wat verborgen moet blijven?
De dominee staat als een duistere raaf in de rulle aarde en spreekt formules uit die WP niet wil horen. Op zoek naar afleiding kijkt ze zo onopvallend mogelijk naar de menigte die zich hier verzameld heeft. De meeste mensen kent ze van gezicht, met een aantal heeft ze op school gezeten. Iedereen is in het zwart, de vrouwen dragen lange rokken en hebben hun hoofden bedekt. Er zijn geen bloemen.
Daar is de stem van de dominee weer. Hij prijst de wijsheid van de Allerhoogste, alsof die een zeldzaam goede ingeving had toen hij besloot om de vader van twee jonge kinderen om zeep te helpen.
Het verhaal:
Het eerste moordonderzoek van de jonge Wynona Post uit de spannende WP-thrillers. De jonge Wynona Post, afgekort ‘WP’, woont van de zomer tijdelijk bij haar ouders op de boerderij. Midden in het strenggereformeerde dorp runnen zij een newagecentrum. WP maakt kennis met Delek, een intrigerende man die samen met haar ouders een weekendretraite organiseert. Sara, een oud-klasgenoot van WP, wil daaraan deelnemen en vraagt WP op haar kinderen te passen. Maar dan overlijdt Sara's ernstig zieke man, een natuurlijke dood volgens de politie. WP is daar nog niet zo zeker van en gaat op onderzoek uit.
Mijn leesbeleving:
Onder welke steen heb ik geleefd? Dat vroeg ik mij af toen ik begon te lezen. Wat is Martine Kamphuis een talentvolle auteur. Gelijk in de proloog weet zij in enkele woorden de vinger op de zere plek te leggen. Maar het is ook zo beeldend beschreven dat ik het gevoel heb dat ik erbij ben. Dat ik een toeschouwer ben. En gelijk razen er emoties door mijn lijf die om voorrang strijden.
Als ik het hartverscheurende tafereel aanschouw van twee kleine hummeltjes aan de rand van het vers gedolven graf van hun vader dan biggelen de tranen me over de wangen. Dan wil ik hun leed zo graag wegnemen. Dan wil ik de mogelijkheid krijgen om hun vader tot leven te toveren. Maar ook voel ik een mij de adem benemende beklemming bij de aanwezigen. Die onderhuidse alle emoties onderdrukkende sfeer omdat Hij van boven er iets van zou kunnen vinden. Strak in het keurslijf van het geloof. Tegelijkertijd huiver ik als ik Sara aankijk en in haar ogen de waarheid lees. Dan de woede die alles verterend is.
Mijn kennismaking met WP vind ik geslaagd. Wat een empatische, vurige, krachtige vrouw is dat. Vanaf het eerste moment heb ik haar in mijn hart gesloten. Het verhaal blijft spannend en boeiend omdat de schrijfstijl zo rijk beeldend en vlot is. Als lezer krijg je de kans om zelf mee te denken.
De personages zijn goed uitgewerkt. De hoofdpersonages wat gedetailleerder. En zo maakt dat het ook kloppend in dit verhaal. De opbouw is geloofwaardig. Toen mij alles duidelijk werd wat er daadwerkelijk gebeurd was toen moest ik dat nog wel een keer door lezen. Totdat het kwartje viel. Afschuw en verbazing alom. Hartverscheurend verdriet om dit alles. Alsof iemand die zelf voor God speelt en met een vingerknip over leven en dood bepaald ermee weg komt.
Tot mijn opluchting kwam de redder in nood. Die met een verbeten overtuiging handelt zoals diegene het goed dunkt. Of ik dat goedkeur? Enerzijds niet maar ik begrijp de consequenties als de waarheid triomfeert. Dan zullen onschuldigen bloeden. Maar ik hoop in deze dat Karma nog eens zijn werk zal doen. En bovendien God ziet alles toch?
Ik heb intens genoten van dit zeer goed in elkaar gezette verhaal; krachtig, allesoverheersend intens mooi.
Ik ben fan van WP en wil graag veel meer van haar lezen. Gelukkig kwam ik erachter dat er meer verhalen zijn met WP in de hoofdrol.
Geweldig want die wil ik dolgraag lezen.
Martine Kamphuis bedankt dat je onder mijn huid gekropen bent en mij diep raakte met je verhaal.
Mijn mening:
Ik geef 5 sterren.
De opbouw is krachtig en geloofwaardig. De schrijfstijl is rijk en zeer beeldend waardoor het voelde dat ik onderdeel was van dit verhaal. Een aangename gewaarwording. De personages zijn zorgvuldig uitgewerkt en komen tot leven. De toewerking naar de plot is prima gedaan. Als lezer puzzel jezelf mee. De plot is onverwacht.
Dit verhaal smaakt naar meer verhalen met WP in de hoofdrol.
‘Ik zag dat je bedrijf Sterrenstof heet. Waar komt die naam vandaan?’
‘Wil je het zakelijke of het zweverige antwoord?’ vraagt hij.
‘Het antwoord dat waar is.’
Flaptekst:
Quote: Pagina 1 Dag 23:
Het verhaal:
Mijn leesbeleving:
Geweldig want die wil ik dolgraag lezen.
Mijn mening:
Ik geef 5 sterren.
Dit verhaal smaakt naar meer verhalen met WP in de hoofdrol.