Vanuit het duister
Vanuit het Duister
Vertaling van: Marrið í stiganum
Oorspronkelijke taal: Ijslands
Auteur: Eva Björg Ægisdóttir
Eva Björg Aegisdóttir groeide op in Akranes, het decor van haar thrillers, maar woont en werkt inmiddels in Reykjavík. Voor haar debuut Vanuit het duister ontving zij de Blackbird Award, de prijs voor het beste IJslandse thrillerdebuut van het jaar.
Wijze van lezen:
Luisterboek via DBieb voor Thrillerleesclub
Uitgeverij: de Fontein Romans & Spanning
Genre: Thriller
Cover en flaptekst:
Een vuurtoren siert de cover. Met een blauwige grijze lucht. Onheilspellend. Is het daar gebeurd? Wordt daar als het vanuit het duister licht wordt duidelijk wat er gebeurd is? Nieuwsgierigmakende intrigerende cover. Mooie duidelijke flaptekst.
Het verhaal:
Een vrouw wordt vermoord aangetroffen aan de voet van een vuurtoren in Akranes, IJsland. Rechercheur Elma stuit op een reeks duistere geheimen die de lokale gemeenschap liever verborgen houdt…
Het lichaam van een vrouw wordt gevonden bij de lokale vuurtoren in Akranes op IJsland. Rechercheur Elma, die na jaren weer terug is in haar geboortedorp, stuit op een ingewikkelde zaak waarbij een reeks duistere geheimen wordt blootgelegd. Zaken uit het verleden die niet alleen op de vermoorde vrouw betrekking hebben, maar op de hele gemeenschap. Geheimen die sommige mensen angstvallig verborgen houden, en waar mensen voor over lijken gaan…
Mijn leesbeleving:
Voorafgaand aan het lezen hoopte ik op een spannend verhaal waarin niet gelijk duidelijk was wat er gebeurd was.
De auteur heeft een vlotte prettig beeldende schrijfstijl. Je werd gelijk volledig meegenomen in het verhaal.
Ik vond Elma als personage goed neergezet. Ze is een empatisch, lief en leuk type. Ze neemt haar werk serieus en is snel op haar plek in Akranes. Ik zag haar voor me als mens van vlees en bloed. Zeer nieuwsgierig hoe ze verder ontwikkelt als personage in de volgende delen.
De overige personages zijn net als Elma goed en gedetailleerd beschreven. De auteur geeft de lezer een kijkje in hun verleden en heden. Hoe ze de personen zijn geworden die ze vandaag de dag zijn.
De opbouw van dit verhaal is logisch en geloofwaardig. De gedeelten over het verleden zijn op ingenieuze wijze verweven met het heden. Niet alles wordt gelijk prijs gegeven en dat houd je als lezer geboeid.
Dit verhaal bevat liefde, passie, verdriet, hartverscheurend lijden, gruwelijk verzwijgen van misstanden, een diep gevoel van anders zijn er niet bij horen, de schone schijn ophouden om imago schade en verlies van inkomen en aanzien te voorkomen. Het raakte mij diep maar ik voelde ook opluchting omdat er wel gerechtigheid kwam. Maar de totale tragiek van een leven in duisternis, het willen bereiken van licht en warmte en dat niet kunnen vastpakken is zeer duidelijk naar voren gebracht. Zeer indrukwekkend en op een bepaalde manier mooi. Heel goed dat de auteur deze thematiek behandelt in haar verhaal.
Dit verhaal las heel vlot, was ingrijpend en zowel in de gedeelten over verleden en heden spannend. Naarmate het verleden dichterbij het heden kwam en de plot in beeld kwam was de spanning op een hoogtepunt. Mijn verwachtingen zijn uitgekomen qua een goed verhaal met spanning, tragiek, verdriet, woede maar ook liefde, geen gezichtsverlies willen lijden dus daarom maar zwijgen. Wel hoop ik in de volgende delen op nog meer spanning. Om iedereen die betrokken is te vinden, te horen en de juiste straf te geven. Dat het recht zegeviert.
Mijn mening:
Ik geef 4 sterren.
De opbouw, beeldende schrijfstijl, gedetailleerde levensechte personages, goede spanningsopbouw, het verleden ingenieus verweven met het heden, de immense tragiek van mensenlevens ten toon spreiden waarom heeft een iemand al het genot van het licht en waarom de ander alle schaduw op zijn of haar levenspad? De toe werking naar de plot die alles blootlegt is prachtig gedaan.
Het verhaal als Luisterboek ervaren was heel intens. Je onthoudt het verhaal nog meer. Het gaat nog meer onderhuids. De prettige stem van Miryanna van Reeden droeg daar zeker aan mee.
Ik kijk uit naar de volgende delen.
Thrillerleesclub bedankt voor deze fijne leesclub.
Vanuit het Duister
Het verhaal:
Mijn leesbeleving:
Mijn mening:
Ik geef 4 sterren.
Ik kijk uit naar de volgende delen.
Thrillerleesclub bedankt voor deze fijne leesclub.