Smaken verschillen
Voor ik mijn recensie heb geplaatst heb ik de andere recensies wat doorgenomen, want ik denk de hele tijd, heb ik wel het juiste boek gelezen?
Ik wil eigenlijk het liefst geen sterren aanduiden, want ik vond dit boek het slechtste boek dat ik ooit las. Ik ben de uitgeverij wel dankbaar dat ik dit boek mocht lezen, maar ik heb me nog nooit zo moeten opladen om verder te lezen, maar ik ga geen ophemelende recensie schrijven, als ik het boek maar niets vind.
"De kleuren van het donker" door Chris Whitaker heeft dus veel lovende kritieken ontvangen, maar helaas wist het mij persoonlijk niet te boeien. Ondanks de korte hoofdstukken, waar ik normaal gesproken enthousiast door geraak, omdat ze het lezen versnellen, vond ik het dit keer zo moeilijk om gemotiveerd te blijven, en was ik blij met alles wat de aandacht van dit boek wegtrok. Hoewel ik doorgaans aantekeningen maak tijdens het lezen om een goed onderbouwde recensie te kunnen schrijven, vond ik veel hoofdstukken nietszeggend en weinig wezenlijk bijdragend aan het verhaal.
Het boek wordt gepresenteerd als een literaire thriller, maar ik miste heel erg de spanning die ik van dit genre verwacht. Dit is jammer, want Whitaker heeft een talent voor het schrijven van prachtige zinnen. Zijn schrijfstijl is onmiskenbaar mooi, maar het verhaal zelf kon me echt niet vasthouden. Voor mij had het boek wellicht beter gewerkt als het korter was geweest; in dat geval had het misschien een ster of twee kunnen verdienen.
Wat ik wel kan waarderen, is de moeite en het vakmanschap van de schrijver. Het is duidelijk dat er veel zorg en aandacht is besteed aan de opbouw van het verhaal en de ontwikkeling van de personages. Helaas sloot het verhaal niet aan bij mijn verwachtingen en interesses.
Hoewel ik het boek niet zou aanraden, erken ik dat smaken verschillen en dat anderen er misschien wel van kunnen genieten. Voor mij zal dit boek echter niet bijblijven,ik ga de film misschien wel beter vinden dan het boek. Het is altijd teleurstellend wanneer een boek niet aan je verwachtingen voldoet, vooral als het zoveel lof heeft gekregen. Maar doorgaans vind ik een boek niets als het heel goede commentaar krijgt van andere schrijvers.