Personages doen zich anders voor dan dat ze zijn

Joke Zwier 30 oktober 2025
In 2022 debuteerde Marieke Pallada met de fantasy, Steen der Schaduwen, het eerste boek in de serie Sleutels van het Lot. Het boek stond op de shortlist voor de Fanta-Scifi Award in 2023 en behaalde een gedeelde tweede plaats. In 2023 volgde deel twee Scherf van Licht en in 2025 verscheen het derde deel Hart vol Duisternis. Het is raadzaam de delen op volgorde te lezen om de ontwikkeling die de personages door maken te kunnen begrijpen.

Hart vol Duisternis gaat verder waar Scherf van Licht mee eindigde, Myra die op zoek is naar zichzelf en haar krachten en de opmars van verschillende troepen naar Niria, de hoofdstad van Auradya. Het is jammer dat Pallada niet een korte samenvatting vooraf aan dit deel laat gaan, daar het best een tijd geleden is dat deze uitkwam en door mij gelezen was. Het duurt dan ook wel even voor je in het verhaal komt, maar door terloopse verwijzingen naar personages en wat ze meegemaakt hebben, komt er wel weer wat boven drijven. Wat in voorgaande delen naar voren kwam, was dat personages niet te vertrouwen zijn, horen ze nu wel of niet bij de Duistere of hebben ze een eigen plan. Ook in dit deel komt dit weer naar voren en blijft het lang onduidelijk of deze bewuste personages goed of kwaad in de zin hebben.
Duistere magiërs hebben Nirio in hun macht en grotendeels vernietigd. Ravhinn, Stefan, Or en hun manschappen trekken op naar Nirio om dit te heroveren, voordat de Duistere zijn komst aankondigt. In de Drakenvallei leert Myra, dankzij Rodi en de draak Y’vorryn, haar magie verder uit te breiden en de Steen der Schaduwen te gebruiken. Haar krachten leren beheersen valt niet mee, waarbij ze bijzondere ontdekkingen doet die later goed van pas komen. Hun vriend Jay is per schip onderweg. Hij is gevangene van Ric, een duistere magiër die twee drakeneieren in een kist vertroetelt. Allemaal onafhankelijk van elkaar doen ze ontdekkingen over hun magie en de rol die die in het koninkrijk Auradya zou kunnen spelen. Ze worden danig op de proef gesteld en moeten leren hun emoties in toom te houden en vertrouwen in anderen te houden.
Pallada durft het aan om een complex verhaal met meerdere verhaallijnen steeds verder uit te breiden met nieuwe magische ontwikkelingen. Personages groeien steeds verder in hun rol, nadat ze hun innerlijke conflicten hebben overwonnen. De strijd is nog lang niet gestreden en ergens ben ik best nieuwsgierig naar het volgende deel om te weten of Myra eindelijk haar geliefde Stefan in haar armen kan sluiten. En last but not least hoe gaat het verder met de rest van de vriendengroep en de draken.

Hart vol duisternis is een fantasy waarin personages zich anders voordoen dan dat ze zijn en ieder op zich voor behoorlijke uitdagingen komen te staan.

Meer recensies van Joke Zwier

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Verpletterende liefdesroman met spannende plotwendingen, tegen de achtergrond van ruige, bedreigde natuur. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.