Verwachtingen hooggespannen, maar niet waargemaakt

Joke Zwier 31 oktober 2025
Het ultieme geheim is een boek waar Dan Brown acht jaar over heeft gedaan om het te schrijven. Deze thriller staat vol wetenswaardigheden, belangrijke bezienswaardigheden in Praag en wetenschap. De mooie plekjes die Brown beschrijft nodigen uit om deze zelf een keer te gaan bekijken. Robert Langdon, hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek is in Praag met Katherine Salomon. Zij houdt daar een lezing over het menselijk bewustzijn en haar binnenkort te verschijnen boek. Na een jarenlange vriendschap is er een liefde tussen de twee opgebloeid die ruw verstoord wordt door de verdwijning van Katherine. Langdon puzzelt er driftig op los om haar te vinden, waarbij hij meerdere malen naar het leven wordt gestaan.

In Het ultieme geheim draait het om een manuscript dat onbedoeld mensenlevens in gevaar brengt. De lezers die al meer boeken van Brown hebben gelezen kennen zijn manier van schrijven en weten dat ze de tijd moeten nemen voor zijn boek. Door de vele verhaallijnen en wisselende perspectieven is het zaak de aandacht goed bij het verhaal te houden. De plot is goed opgebouwd, vanaf het begin is er een doorlopende spanning die door de vele gedetailleerde, wetenschappelijke beschrijvingen wordt onderbroken. Dit haalt de vaart uit het verhaal en niet iedereen zal dit waarderen. Deze uiteenzettingen zijn soms moeilijk te begrijpen, waardoor er overheen gelezen kan worden. Jammer, maar deze ontoegankelijke schrijfstijl had met wat redigeerwerk een dunner boek op kunnen leveren dat toegankelijker was geweest voor een groter publiek.

Brown weet de geschiedenis van Praag op een mooie manier in het boek te verwerken. Als lezer beleven we de intensieve reis door deze eeuwenoude stad, waar een onzichtbare dreiging heerst door de ogen van Langdon. Hij is een bijzonder personage en net een wandelend reclamebord, door Praag met de merkproducten die hij draagt. Hij wordt geleid door zijn emoties, handelt soms impulsief en mysterieus voor zijn omgeving. Met zijn fotografisch geheugen weet hij zich overal uit te redden. Het is menseigen om verschijnselen die we niet kunnen verklaren te negeren, omdat ze niet bij onze realiteit passen. Zo is Praag rijk aan overleveringen, waarvan Brown er een op een vindingrijke manier in de vorm van het personage Golem in het boek heeft verwerkt. Golem leren we niet heel goed kennen, wel zijn drijfveer en wat hem overkomen is, dat past bij de dreigende sfeer van dit boek.

Brown legt verantwoording af over de feiten die hij vertelt over de kunstvoorwerpen, symbolen en documenten die allemaal echt zijn. Alle experimenten, technologieën en wetenschappelijke resultaten berusten op de waarheid, net als de organisaties die in dit boek staan. Dit maakt dat we op een andere manier tegen deze thriller aan gaan kijken. Want, is het niet een angstaanjagend beeld dat Brown schept, waarin de werking van het brein door chips kan worden overgenomen.

Het ultieme geheim is een verhaal dat niet iedereen zal liggen en waarbij verwachtingen hooggespannen waren, maar niet waargemaakt worden. Maar een verfilming zal vast weer fantastisch zijn om naar te kijken.

Deze recensie verscheen eerder op Vrouwenthrillers.

Meer recensies van Joke Zwier

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Verpletterende liefdesroman met spannende plotwendingen, tegen de achtergrond van ruige, bedreigde natuur. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.