Advertentie

Pascal Verbeken is de auteur van o.m. 'Arm Wallonië" en "Grand-Central".
Daarin schetst hij op een boeiende en persoonlijke wijze de sociaal-maatschappelijke achtergrond en evolutie van een stuk België.
In "Arm Wallonie" is het de teloorgang van de oude industriebekkens van Henegouwen en Luik .
In "Grand Central" is het de migratiegolf van honderdduizenden Vlamingen naar de Waalse industriebekkens in de eerste helft van de 20ste eeuw.
Geen afstandelijke geschiedschrijving bij hem, maar het verhaal van de mensen en hun sociaal-maatschappelijke context.

"Brutopia" is op dezelfde leest geschoeid.
In tien hoofdstukken, telkens gewijd aan een bepaalde wijk van Brussel, schetst hij de wijk zoals ze nu is, maar vooral ook hoe ze geworden is tot wat ze nu is. En wat dit heeft gedaan met de mensen die er wonen / woonden.

Zo is er het verhaal van de kaalslag van de wijk rond het Noord station, onder invloed van de megalomane visie van politici en projectontwikkelaars.
Het verhaal hoe 'Europa en haar instellingen' steeds maar verder uitwaaiert en ganse straten meedogenloos aan de Europese bouwwoede worden opgeofferd.
Een gelijkaardig verhaal bij de uitbouw van de ondergrondse Noord-Zuid trein verbinding.

Maar Pascal Verbeken heeft ook aandacht voor een aantal historische figuren die een rol gespeeld hebben in Brussel, zoals Karl Marx (die er zijn 'Communistisch Manifest' schreef), Baudelaire ' die Brussel haatte) en Otlet ( die een soort papieren Google ontwikkelde).

Dit alles is geschreven in een vlotte en gemakkelijke leesbare schrijfstijl.
Het is een boeiend verhaal van de mensen achter die maatschappelijke ontwikkelingen en die urbanistische realisaties.Reacties op: Een eigenzinnig beeld van Brussel

3
Brutopia - Pascal Verbeken
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 22,99 Bestel het e-book € 12,99
E-book prijsvergelijker