Advertentie

'Kleuren van de brand' speelt in Parijs, tijdens het interbellum, deel in 1929, deels in 1933.

Bij de begrafenis van Marcel Pericourt raakt zijn kleinzoon Paul verlamd door een val uit het raam. Zijn moeder, Madeleine, wijdt al haar tijd en energie aan zijn verzorging. Maar tegelijkertijd is zij de erfgename van het bankimperium van haar vader. Ze is daar echter totaal niet op voorbereid en wordt zo de speelbal van een aantal corrupte en op macht beluste mannen in haar omgeving. Uiteindelijk verliest ze nagenoeg alles.
Maar geleidelijk zal ze terugvechten. Met de nodige listen zal ze stuk voor stuk en op een haast machiavellistische manier afrekenen met diegenen die haar val hebben veroorzaakt.
Dit alles speelt - vooral in het 1933 deel - op een achtergrond van een toenemende economische crisis en de opkomt van het fascisme in Europa.

'Kleuren van de brand' is het verhaal van de ongenadige wraak van een vrouw op een mannenwereld die haar alles ontnomen heeft.
De figuur van Madeleine wordt door Pierre Lemaïtre zeer sterk neergezet: haar onvoorwaardelijke liefde voor haar gehandicapte zoon, haar naïviteit tegenover de corrupte mannen uit haar omgeving, maar vooral haar ongenadige en uitgekiende afrekening met diezelfde mannen daarna.
Dit is boeiend en ook met de nodige spanning uitgewerkt; daarbij ervaart men ook dat Pierre Lemaïtre ook een aantal sterke thrillers heeft geschreven.

Maar ook andere karakters weet de schrijver levensecht en kleurrijk neer te zetten. Zo is er de Poolse oppas Vladi die geen woord Frans spreekt, maar alles perfect weet te regelen. Of André die droomt van roem als journalist, maar een duistere kant heeft. Of het 'kleurrijke' koppel Leonce en haar vriend Robert.

Naast die persoonlijke wraakmissie van Madeleine, schetst dit boek ook een sterk tijdsbeeld van een Frankrijk, dat woelige jaren beleeft met gezagsdragers, meer uit op eigenbelang dan op het welzijn van het land.
Dit op de achtergrond van het opkomend fascisme in Europa.Reacties op: De wraak van een vrouw

59
De kleuren van de brand - Pierre Lemaitre
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker