De keerzijde van liefdadigheid
Op een stortplaats wordt het naakte lichaam van een jonge vrouw gevonden. Elk spoor of identificatie ontbreekt; enkel een kleine tatoeage van een vlinder kan iets zijn om verder mee te werken. In het verdere onderzoek wordt Salvo Montalbano geconfronteerd met verschillende andere jonge meisjes met dezelfde tatoeage. Allen blijken ze uit Rusland te komen.
Daarnaast is er het onderzoek naar een al of niet ontvoerde zakenman.
We zien hier een Salvo Montalbano, die zoals steeds gedreven zijn eigen gang gaat, los van wat zijn oversten daarvan denken en niet aarzelt zijn medewerkers hierin te betrekken. Maar het is ook een Salvo Montalbano, die een kleine crisis doormaakt, voornamelijk in de relatie met zijn geliefde Livia.
Dit alles in een mooie, vlot lezende schrijfstijl met sterke dialogen en doorspekt met de nodige humor.
In dit boek wordt Salvo Montalbano geconfronteerd met immigratie uit armoede en bepaalde liefdadigheidsorganisaties, die daarvan schaamteloos misbruik maken.
Als zogenaamde weldoeners gebruiken ze deze jonge vrouwen voor hun eigen doeleinden en voor allerlei criminele activiteiten.
Dat op een achtergrond van corrupte politici en leidinggevenden bij de politie, die weigeren hun verantwoordelijkheid te nemen.