Advertentie

Het was al een tijdje geleden dat er nog werk van Ian Rankin in het Nederlands werd vertaald. Eigenlijk jammer, want hij blijft één van de grootmeesters onder de hedendaagse thrillerschrijvers.

'Een web van leugens' is het 22ste deel in de reeks rond zijn speurder John Rebus. Deze laatste is inmiddels al een tijdje op pensioen, maar kan het niet laten zich in lopende politie onderzoeken te mengen. Veelal via zijn vroegere collega en vriendin Shiobhan Clarke.
Dit is ook het geval wanneer in een bos een auto wordt gevonden met daarin het lijk van een al meer dan tien jaar vermiste privé detective. John Rebus was indertijd bij dit onderzoek betrokken; daarbij blijkt heel wat verkeerd te zijn gelopen.
Het huidige onderzoeksteam heeft dan ook niet enkel als taak de moordenaar op te sporen. Tevens wordt onderzocht hoe en waarom het indertijd niet is gelukt vooruitgang te boeken. Zo wordt John Rebus verwikkeld in een zaak waarin hijzelf een hoofdrol speelde.

Zoals steeds weet Ian Rankin het verhaal sterk op te bouwen rond de verschillende verhaallijnen. De schrijfstijl is vlot met vooral ook sterke dialogen en regelmatig momenten van humor (vooral vanuit John Rebus). Grote actiemomenten moet je bij hier niet verwachten; de spanning wordt mooi opgebouwd rond gedegen politieonderzoek.

Ian Rankin is een grootmeester in het uitwerken van zijn karakters tot levensechte figuren. De gepensioneerde John Rebus, die het niet kan laten zich te moeien met lopend politiewerk. Een man die ook niet aarzelt mensen en zaken te manipuleren om tot rechtvaardige oplossingen te komen. Shiobhan Clarke als gedreven politievrouw, die vaak moet schipperen tussen haar vriendschap met John Rebus en de loyauteit naar haar bazen toe.

Ian Rankin schetst ook een beeld van een politie gemeenschap, waar te vaak iedereen wat voor zich zelf rijdt en niet aarzelt collega's een mes in de rug te steken, wanneer het hun goed uitkomt. Dit wordt mooi uitgewerkt in het duo Steele en Edwards als prototype van manipulatie en machtsmisbruik.

Een mooie psychologische thriller met een dikke vier sterrenReacties op: Ian Rankin is een vaste waarde

7
Een web van leugens - Ian Rankin
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners