Eén van de besten uit de reeks
Het laatste jaar heb ik meerdere boeken van Andrea Camilleri gelezen rond zijn commissaris Salvo Montalbano.
'Het rond van de boei is daarvan zeker één van de besten.
Wanneer één van de gammele migrantenboten zinkt worden de overlevenden aan wal gebracht. Daarbij gaat een kind van zeven op de loop en zoekt hulp in de armen van Montalbano. Maar hij laat het terug naar de 'moeder' gaan. Wanneer het kind echter enkele dagen overreden wordt, krijgt hij schuldgevoelens en vermoedt hij dat er meer aan de hand is. Het wordt een persoonlijke missie van hem om de ware toedracht te ontdekken. Uiteindelijk draait het rond mensenhandel en kindermisbruik.
'Het ronden van de boei' is één van die typische verhalen rond commissaris Salvo Montalbano. Het is geschreven in een vlot leesbare stijl met mooie dialogen en de nodige humor.
Verwacht hier geen echte bloedstollende actie scènes, maar wel gedegen speurwerk. Het is vooral het verhaal van mensen en van een samenleving waarin mensen tot voorwerp van eigenbelang zijn geworden.
Zijn karakters zijn mooi en vooral levensecht uitgewerkt.
Eerst en vooral Sylvo Montalbano zelf als de eigenzinnige speurder, die laks heeft aan zijn oversten en er niet voor terug deinst op eigen houtje te handelen. Een man die ook van goed eten houdt en vrouwelijk gezelschap niet versmaadt.
Maar ook zijn medewerkers zijn sterk getypeerd met o.m. de altijd wat achterdochtige Mimi Augello en de hondstrouwe, wat primitieve receptionist Catarella.
Andrea Camilleri verwerkt in zijn boeken ook altijd sociaal maatschappelijke thema's en indirect een politiek statement.
In dit geval is dit ook in sterke mate aanwezig. doorheen het thema van de illegale bootvluchtelingen.
Heel concreet gaat het hier om de handel in kinderen door georganiseerde bendes
Een vier sterren plus thriller.