Advertentie

Het verhaal van Laura H is inmiddels voldoende bekend.
In zijn boek 'Laura H' maakt Thomas Rueb er tegelijkertijd een meeslepend en journalistiek sterk verhaal van.

Hij schetst het beeld van een jong meisje, dat wat op de dool geraakt, snel zwanger wordt en dan in de ban komt van een geradicaliseerde Nederlandse moslim. Hoe ze met haar kinderen dan in het IS - kalifaat belandt en er snel de ontluisterende realiteit ervan ontdekt met een echtgenoot die haar herhaaldelijk zwaar mishandelt.
Tenslotte haar ontsnapping en haar gevecht met een starre Nederlandse justitie.

Het verhaal wordt hoofdzakelijk verteld vanuit het oogpunt van de voornaamste hoofdrolspelers, met uiteraard Laura op de eerste plaats. Haar verhaal leest haast als een roman met emoties en dialogen. Daarnaast zijn er de verhaallijnen van de vader en de zoektocht van de schrijver zelf, naast transcripties van gesprekken en ondervragingen. Allen vertellen ze hun eigen verhaal, met hun ervaringen, zonder eigen interpretatie van de schrijver.

De werkelijkheid die Thomas Rueb - door de ogen van Laura H - van het kalifaat schetst is meer dan ontluisterend. Beloften van huisvesting die niets voorstellen, vaak amper eten en echtgenoten die straffeloos hun vrouw zwaar kunnen mishandelen. Voor Laura H zijn haar kinderen vaak haar enige houvast in deze troosteloze situatie.

Wanneer Laura's vader Eugene stappen onderneemt naar mogelijkheden om zijn dochter terug in Nederland te krijgen, komt de bedenkelijke rol van een aantal tussenpersonen naar voren. Het zijn personen en organisaties die 'zogezegd' de expertise hebben en een mogelijkheid zien om Laura H uit het kalifaat weg te halen. Maar die een andere verhaal tegenover Eugene vertellen dan later tegenover het gerecht. Organisaties ook die de bal naar mekaar doorspelen. Waardoor het ook voor Laura H moeilijker wordt een buitengewoon wantrouwige en bureaucratische Nederlandse justitie van haar echt verhaal ter overtuigen.

Het boek 'Laura' H' is een boeiend geschreven pageturner
Bij momenten leest het zelfs als een thriller. Denk o.m.aan de beschrijving van haar ontsnapping uit het kalifaat.
Maar bovenal is 'Laura H' is wat goede onderzoeksjournalistiek behoort te zijn: objectief en realistisch geschreven.
En zo ook een sterk maatschappelijk tijdsdocument
Reacties op: Meeslepende onderzoeksjournalistiek

352
Laura H. - Thomas Rueb
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 26,99 Bestel het e-book € 14,99
E-book prijsvergelijker