Indrukwekkend
Wauw! Ik heb er een nieuwe favoriet bij! En dit keer is dat een non-fictie auteur van Nederlandse bodem. Met het schrijven van Catharina heeft Frank Krake naar mijn idee echt een kraker van een biografie neergezet. Het leest namelijk niet als een gortdroge biografie (soms zijn zulke boeken puur een opeenstapeling van feiten), maar meer als een oorlogsroman. Niet omdat er ook maar iets geromantiseerd werd, maar door de fijne schrijfstijl van Frank Krake.
Je kunt door het hele boek merken dat Frank zijn onderzoek uitvoerig heeft gedaan. Overal staan foto’s en afbeeldingen die het verhaal ondersteunen. Geen enkele keer doen die afbreuk aan het verhaal. En ondanks de zwaarte van het hele gebeuren, heb ik geen moment gehad dat het boek mij een akelig gevoel gaf. Wel natuurlijk om alle verschrikkelijke dingen, maar Frank weet het op zo’n manier te beschrijven dat het ‘behapbaar’ blijft.
Ik ga niet te diep in op het verhaal, omdat ik vind dat iedereen dit verhaal zelf moet lezen om echt goed de waarde in te schatten. Ik heb in ieder geval geboeid zitten lezen en de andere boeken van deze auteur gaan echt op mijn te lezen lijstje!