Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Voorlezen uit dit boek is een feestje!

Jufelsie 20 april 2024
Elk jaar is er een Annie M. G. Schmidt week. Een week waarin haar boeken in het zonnetje worden gezet. Nu is er een prachtig boek opnieuw uitgebracht: Allemaal sprookjes. Een prachtig boek wat niet mag ontbreken in je boekenkast. Een boek voor jong en oud, om voor te lezen en zelf te lezen.
Allemaal sprookjes is een bundel met verhalen waarin o.a. koningen, reuzen, prinsen en prinsessen een rol in spelen. Sprookjes beginnen vaak met ‘Er was eens…’ en zo begint het eerste verhaal ook. Een verhaal waarin een koning graag voor één keer de kermis bezoekt. Hij verwisselt zijn kleding met een schoorsteenveger en gaat op pad. Helemaal vlekkeloos loopt het niet maar het verhaal eindigt gelukkig goed. Annie M. G. Schmidt heeft een fijne schrijfstijl en zij zorgt ervoor dat elke lezer meegenomen wordt in een fantastisch avontuur. Zo ontmoeten we Reus Borremans, die aanwezig mag zijn bij een bruiloft en hierna graag wil trouwen. Horen we Bakker Trip onaardig doen tegen het deegmannetje en helpt het molenmannetje een prins om het gouden kroontje uit de vijver te halen. We voelen het geluk van de koning en de koningin in het verhaal Spikkeltje wanneer ze, met behulp van heks Akkeba, een dochter krijgen. Er is alleen één voorwaarde. De prinses moet in de herfst binnen blijven. Op een najaarsdag klimt ze toch naar buiten en vliegt met de lijsters mee, die onderweg zijn naar het zuiden. Krijgen de koning en koningin hun dochter terug? Het prikkelt onze nieuwsgierigheid en we volgen het avontuur op het puntje van onze stoel. Ook het verhaal De reus en de draak zorgt voor spanning en humor. Een reus heeft een prinses ontvoerd en haar opgesloten in de toren. Deze wordt bewaakt door een draak. Wie de prinses bevrijdt mag met haar trouwen. Nadat een paar prinsen al op pad zijn geweest, durft geen prins meer de confrontatie aan te gaan. Een arme jongen, Joris gaat het proberen met een groen krijtje in zijn binnenzak. Dom is hij niet!
De verhalen zorgen voor grote betrokkenheid en kunnen makkelijk tussendoor (voor)gelezen worden. Ze verschillen in lengte en wanneer je met thema’s werkt, kan je er altijd een vinden die hierbij aansluit. Er komen personen voorbij met grappige namen en magie speelt een grote rol. Ze hebben een mooie opbouw en de afloop is goed. Vaak zit er een boodschap of een wijze les in verstopt. Wat altijd heel fijn is dat de verhalen een mooi eind hebben. Een prins trouwt met een prinses en leeft nog lang en gelukkig, de bakker is wat vriendelijker geworden en vader Piepenga kijkt beter uit wanneer hij op tournee gaat, hebben we ontdekt.
Bij het samenstellen van dit boek is een samenwerking aangegaan met diverse illustratoren. Zo ontdekken we, naast tekeningen van Fiep Westendorp, de vaste illustratrice van Annie, illustraties van o.a. Annemarie van Haeringen, Martijn van de Linden en Marenne Welten. Ieder heeft zijn eigen stijl en die is goed te herkennen. Dit zorgt ervoor dat elk verhaal zijn bijzondere, warme sfeer krijgt.
Fijn dat deze klassieker Allemaal sprookjes weer in de winkels ligt. Verhalen die tijdloos zijn en waar we veel plezier aan beleven. Voorlezen uit dit boek is een feestje!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jufelsie

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.