Leven doen we samen!
Samen met de kleuters bekijk ik de voorkant van Alles leeft. Een prentenboek van Christian Borstlap en is voortgekomen uit een campagne, die hij heeft opgezet voor Artis en Micropia.
We ontdekken planten, bomen, vogels, een poes, een bij en een aantal dieren in verschillende vormen. “Spelen ze verstoppertje?” wordt er gevraagd omdat een aantal dieren zich heeft verschuilt achter een boom. Ik lees de titel voor en vervolgens de tekst. Na het voorlezen is het stil…
Leven… wat is dat precies?
Op deze vraag krijgen we geen antwoord. Ook niet na het lezen van dit boek. Wel reageren de kinderen. Ze zijn een beetje onder de indruk. Het is geen verhaal, geen avontuur. Een antwoord hebben ze niet gekregen. Samen filosoferen we verder over de vraag. Wat is leven eigenlijk? Heeft het leven iets nodig? Kunnen dingen ook leven? Groeit alles wat leeft?
De kinderen reageren verrassend. Alle antwoorden zijn goed. Ze zijn origineel, creatief en soms heel gevoelig. Met het verhaal en door het gesprek groeit de woordenschat.
De illustraties sluiten aan bij het verhaal en laten heel goed zien wat de schrijver ons wil vertellen. Door de tekeningen begrijpen de kinderen woorden die ze nog niet zo goed kennen. Zijn figuren zijn kunstzinnig, hij tekent wezens in verschillende vormen met grappige ledematen. Daarnaast speelt hij met de achtergrond.
Op het eind krijgen we een mooie boodschap:
Al het leven is verbonden.
En daarom doen we het niet alleen…
…maar samen!