Kom mee, naar het bos van Beer
Wow, voor mij op tafel ligt een prachtig boek Bezoek het Bijzondere Bos van Beer. Met een kort versje maak je kennis met Beer.
Hoi, ik ben Beer, kom mee naar mijn Bos!
Daar zul je je nooit vervelen.
Je kunt heel veel zoek, van alles ontdekken
en met mijn vriendjes spelen.
Daarna neemt Beer je mee het bos in, waar heel het jaar wat te beleven valt. In de lente zijn alle dieren druk bezig hun huis in orde aan het maken, gaan ze naar school en vieren ze het verjaardagsfeest van Konijn. Wanneer de dagen langer worden en de zon al flink schijnt, wordt het zomer. De dieren houden een sportdag, nemen een duik in de vijver en houden een gezellige picknick. Beer neemt je vervolgens mee naar het theater, waar een toneelstuk wordt opgevoerd. Voor Tjiftjaf organiseert hij een afscheidsfeest. Hij vertrekt naar een warmere plek. De herfst is begonnen en het bos krijgt warme kleuren, maar er valt ook een regenbui. Samen met een aantal vrienden van Beer stamp je in de plassen en heb je pret.
’s Avonds rond het kampvuur worden er verhalen verteld, liedjes gezongen en kastanjes gepeld. Het jaar is bijna om. De zon staat lager aan de hemel en de dagen worden korter. In het bos dwarrelen de eerste sneeuwvlokjes naar beneden. De dieren hebben volop plezier in de sneeuw en organiseren een winterfeest. Op het eind is Beer moe. Hij rolt zich lekker op om een winterslaap te houden. Samen met hem gaan we naar Dromenland…
Bezoek het Bijzondere Bos van Beer van Rachel Piercey leg je niet zomaar weg. Er valt zoveel te ontdekken in dit bos. Alle seizoenen komen voorbij. We kijken wat er in het bos verandert, wat de dieren doen en vieren gezellige feestjes. Met een kort versje wordt een nieuwe prent geïntroduceerd. Elk vers is op rijm en prikkelt de nieuwsgierigheid. De kinderen zoeken Beer op, benoemen wat hij doet en kijken vervolgens naar de andere vrienden. De woordenschat wordt flink uitgebreid. Daarnaast wordt er veel geteld, oefenen ze kleuren en rekenbegrippen. Ze worden enthousiast gemaakt om hetzelfde spelletje te spelen. Op elke bladzijde staan zoekopdrachten. Een voor een kunnen ze afgevinkt worden. Met dit boek hoeven kinderen zich niet te vervelen.
De illustraties zijn van Freya Hartas. Zij verdient een groot compliment. Alle dieren zijn zo mooi, kleurrijk en warm getekend. Je wordt er verliefd op en blijft er naar kijken. Het kleinste bijtje, de vlinder en de vos. Allemaal zien ze er even prachtig uit. Het bos krijgt in de lente frisse kleuren, in de herfst een warme gloed van rood, geel en goud. Het zijn warme sfeervolle prenten.
Tot slot vind je achterin het boek een natuurspeurtocht. Kleine tekeningen zijn uit de grote prenten gehaald. Aan jou de opdracht om ze op te zoeken en de daarbij behorende opdracht uit te voeren. Je blijft hierbij niet binnen, maar je gaat lekker naar buiten… de natuur in!
Ga je mee naar het Bijzonder Bos van Beer voor urenlang kijkplezier en pret in de natuur.