Draakje Vurig en de spiegel

Jufelsie 29 juli 2020
Elk schooljaar komt er een boek van Draakje Vurig uit mijn boekenkast. Draakje Vurig is een klein, enthousiast draakje met een eigen wil en hoog gevoelig is. In een groep kinderen kan er ook eentje bij zitten, die in zijn hoofd van alles wil, een doel voor ogen heeft en niet tegen veranderingen kan. Vaak wordt dit kind niet begrepen en voelt hij zich ongelukkig. Dit kind zou “hoog gevoelig’ kunnen zijn. Om dit bespreekbaar te maken gebruik ik de boeken van Draakje Vurig. Naast Draakje Vurig en Draakje Vurig op school is nu een nieuw boek verschenen: Draakje Vurig en de spiegel van Josina Intrabartolo, Janneke van Olphen en Martine Goudappel.

Draakje Vurig gaat met zijn moeder naar de stad om nieuwe schoenen te gaan kopen. Hij heeft er zin in omdat in de winkel een ballenbak is. Terwijl moeder naar de schoenen kijkt, speelt Draakje in de ballenbak. Hij heeft veel plezier en dit groeit omdat even later zijn vriend Sjoerd erbij komt.
Wanneer moeder klaar is, wil ze verder de stad ingaan. Draakje niet, hij wil verder spelen. In zijn lijf groeit spanning, die hij niet meer onder controle heeft. Op een gegeven moment komt dit eruit… hij blaast vuur in het rond.
Wanneer hij even later thuis op zijn kamer zit voelt hij zich verdrietig. Hij kijkt in de spiegel en ziet een dom, lelijk monster. Op dat moment komt zijn moeder de kamer binnen. Zij houdt Draakje een andere spiegel voor.

Draakje Vurig en de spiegel is een handzaam prentenboek. Het verhaal is op rijm geschreven en voor kinderen herkenbaar. De illustraties hierbij zorgen ervoor dat kinderen heel betrokken zijn. Het gevoel van Draakje wordt zo goed weergegeven. In het begin is het puntje van zijn staart oranje, maar wanneer moeder aangeeft dat ze wil gaan, zie je dat Draakje steeds meer de kleur van oranje krijgt, tot het moment dat er vlammen komen. Nadat alle spanning eruit is, zien we een verdrietig Draakje.
Wanneer kinderen intensief aan het spelen zijn, hebben ze moeite om hiervan los te komen en naar een nieuwe situatie om te schakelen. Het verhaal nodigt uit om hierover te praten, de situaties te omschrijven en de daarbij behorende gevoelens te benoemen.
Op een fijne manier vertelt moeder wat er met Draakje gebeurt. Ze benoemt zijn gevoel en legt dit uit. Zo geeft ze Draakje meer zelfvertrouwen.
Hierna kunnen oplossingen bedacht worden om Draakje en andere kinderen de volgende keer te helpen.
Voor ouders en leerkrachten is achterin het boek een informatief stuk toegevoegd. Dit geeft uitleg over hoog gevoeligheid bij kinderen en wat dit doet met hun zelfbeeld. Wat heel fijn is, is dat er steeds een koppeling gemaakt wordt met het verhaal. Draakje Vurig en de spiegel kan een goede bijdrage leveren in de sociaal emotionele ontwikkeling. Kinderen hebben een positief zelfbeeld nodig om zich prettig te ontwikkelen. Draakje Vurig wil hen hierbij helpen.

Meer recensies van Jufelsie