Een magisch kerstverhaal
De verhalen van Paul Biegel zijn fantastisch. Zijn boeken zijn pareltjes in de boekenkast. Het verhaal ‘Een kerstdans voor de koning’ is nu als prentenboek verschenen. Linde Faas heeft hierbij prachtige illustraties getekend.
In een groot paleis beveelt de koning zijn lakeien: ‘Morgen is het Kerstmis!’
Het is pas oktober maar de koning wenst nu een kerstfeest met een bijzondere boom. Op dat moment staat een klein meisje op de stoep voor het paleis. Zij is danseres en zoekt werk. De koning houdt niet van gedraai en wijst het meisje als boom aan. Opgetuigd met ballen, slingers en kransjes staat ze op één been. Ze mag zich niet verroeren. Wanneer de koning met zijn hofhouding geniet van een heerlijke maaltijd houdt het danseresje het niet meer vol. Langzaam laat ze haar arm zakken, zet haar andere been op de grond en begint te zweven. De koning is woest en gaat het danseresje achterna. Ze weet te ontsnappen en laat de koning, als kerstboom achter!
Een kerstdans voor de koning is een prachtig sprookje. Vanaf het begin trekt de koning de aandacht. Hij is groot, nors en heeft wensen. We krijgen direct door dat hij niet vriendelijk is. Wanneer het danseresje voor zijn neus verschijnt, krijgen we medelijden met haar. Ze staat daar op één been met een arm omhoog helemaal alleen. Gelukkig weet zij aan de macht van de koning te ontsnappen en krijgt de koning zijn verdiende ‘straf’. Een mooie boodschap wordt hier duidelijk: wie niet aardig is voor een ander zal zelf niet aardig gevonden worden. De koning, die eerst het meisje als kerstboom neerzet, wordt later zelf een kerstboom! Daarbij wordt het voor jonge lezers duidelijk dat je geduld moet hebben. Op het moment dat het echt Kerstmis is, wordt het feest uitbundig gevierd en is de koning niet meer lastig geweest. Ook kinderen moeten geduld hebben, een les die soms moeilijk te begrijpen is.
Het verhaal inspireert om verschillende activiteiten te doen. Laat de kinderen bijvoorbeeld lakei spelen en geef ze opdrachten door ‘rangtelwoorden’ te gebruiken of benoem de lekkernijen op tafel en voeg daar iets toe.
De prachtige tekeningen van Linde Faas zijn een lust voor het oog. Elke prent is sprankelend met kleuren in diverse nuances waardoor de sfeer magisch wordt. Het danseresje met gouden haren, die zwieren om haar lichaam, heeft iets betoverends. Daar ga je direct van houden. Golvende lijnen en vlokjes, die we door de ramen naar beneden zien vallen zorgen voor die unieke uitstraling.
Een kerstdans voor de koning is een kerstverhaal waar we niet genoeg van krijgen. Kerstmis is een feest voor iedereen!
In een groot paleis beveelt de koning zijn lakeien: ‘Morgen is het Kerstmis!’