Ontdek de wereld met Tim Flannery
Tim Flannery heeft voor ons een Gek, gaaf, geweldig! boek gemaakt. Dit boek neemt je mee op een bijzondere reis door de natuur. Het staat vol met verhalen, feiten en weetjes. Prachtige tekeningen maken het geheel compleet en laten ons zien, dat we zuinig moeten zijn met onze natuur.
Het boek begint met een inleiding waarin we lezen hoe de fascinatie voor de natuur is ontstaan bij Tim. Op 8-jarige leeftijd vindt hij een vreemde steen op een zandbank. Hij neemt deze mee naar het museum en ontdekt daar een nieuwe wereld. Zijn interesse is aangewakkerd en niet meer te stoppen. De jaren daarna maakt hij bijzondere reizen. Hij bestudeert dieren en planten in allerlei soorten, ontdekt bijzondere wezens en geeft hen een naam.
Vervolgens krijgen we informatie over een aantal begrippen, die belangrijk zijn. Wat houdt klimaatverandering in en evolutie? We lezen over habitats en fossielen. Vervolgens neemt Tim ons mee naar verschillende leefgebieden: water, lucht, bos, woestijn en grasland. In elk leefgebied ontmoet je dieren. Je leest over hun kenmerken, hun families, over hun karaktereigenschappen en eigenaardigheden. Wist je bijvoorbeeld dat er kwallen zijn met bijzondere bijnamen? en dat spechten verschillende tongen hebben, afhankelijk van het eten? Op elke pagina staan verschillende korte stukjes met een koptitel. Deze verhalen worden afgewisseld met een Flannerweetje. Een belevenis van de auteur zelf. We kunnen lachen, griezelen en krijgen antwoord op allerlei vragen.
Gek, gaaf, geweldig! is een lekker dik boek. Het blijft je boeien en prikkelen. Je wordt enthousiast gemaakt om zelf de natuur in te gaan en op ontdekkingstocht te gaan. Of dat nu het strand is of de achtertuin. Tim Flannery laat zien, dat overal wat te ontdekken is.
Bij de teksten staan tekeningen van Sam Caldwell. Ze zijn kleurrijk en grappig. Ontdek bijvoorbeeld de walrus, drijvend in het water met een glas ranja of rooster met de vleermuis een marshmallow boven het kampvuur. De tekeningen maken je nieuwsgierig om het bijbehorende stukje tekst te gaan lezen. Dit maakt meteen duidelijk wat Sam met de tekening wil vertellen.
Na het lezen van Gek, gaaf, geweldig! hebben we er misschien een nieuwe bioloog bij….daar gokt Tim Flannery op!