Een geweldig informatief boek voor 'jonge' onderzoekers

Jufelsie Jufelsie
3 apr 2026

Het weer is…
… er elke dag!
… overal!
… belangrijk voor wat we buiten doen!

Iedere dag kijk ik met de kinderen naar buiten en bepalen we samen hoe het weer die dag is. Met onze zintuigen kunnen we het weer op verschillende manieren waarnemen. Ook kunnen we het weer meten met verschillende meetinstrumenten. In het boek ‘Het weer’ van Bram Verbruggen krijgen we antwoorden op diverse vragen en ontdekken we leuke feitjes. Het weer is meer dan de zonnestralen op je gezicht of de regendruppels die naar beneden vallen…
‘Het weer’ is een informatief boek voor kinderen en volwassenen. Bram prikkelt iedereen met een korte inleiding. Het weer kunnen we op verschillende manieren waarnemen met onze zintuigen. We zien de wolken in de lucht of de zon schijnen. Wanneer het onweer over ons heen komt, horen we de donder en tijdens een bui regen worden we kletsnat. De kinderen vinden het verrassend dat we het ook kunnen ruiken en proeven. Na deze inleiding vinden we in het boek acht hoofdstukken, die ieder een weerelement centraal stellen bijvoorbeeld temperatuur, bewolking en neerslag. Naast ieder onderwerp staat een prikkelende vraag, waar je samen het antwoord op gaat vinden.
De informatie wordt in begrijpelijke taal overgebracht. We leren veel nieuwe woorden en begrippen. Zo leren we dat temperatuur in drie verschillende eenheden worden uitgedrukt. Ontdekken we onder andere dat wolken een Latijnse naam hebben en bekijken we luchtdrukkaarten. Iedere keer lezen en bekijken we iets nieuws. Isabelle Geeraerts heeft hierbij illustraties getekend. Deze sluiten perfect aan. Duidelijke prenten in mooie heldere kleuren soms met pijlen en geschreven woorden. Het boek met120 bldzijden is makkelijk weg te leggen om het een andere keer weer op te pakken.
Naast heel veel informatie kunnen we ook zelf aan de slag. Heel leuk voor de ‘jonge’ onderzoekers. Op pagina’s die in het boek duidelijk met een gele kleur te onderscheiden zijn, vinden we opdrachten, die ons uitdagen. Een bekende opdracht is elke dag de temperatuur opmeten maar luchtdruk waarnemen is iets heel anders of met een zelf gemaakt weerstation bepalen waar de wind vandaan komt. Jonge onderzoekers vinden dit geweldig.

Het weer waarnemen…
… kunnen we met onze zintuigen
… doen we continue
… is belangrijk. Waarom?

Tot slot lezen we in het laatste hoofdstuk dat het weer voorspellen en waarnemen met moderne computers en meetapparatuur steeds beter gaat.
Bram Verbruggen is weerman en met dit boek neemt hij ons mee op ontdekkingsreis door de wondere wereld van het weer.
Een prachtig weetjesboek voor iedereen.

Meer recensies van Jufelsie