Avontuurlijk, hartverwarmend en sprankelend avontuur
Jonge kinderen kijken graag in prentenboeken en luisteren naar het avontuur wat verteld wordt. Iedere keer zijn ze nieuwsgierig naar het avontuur. Waar brengt de hoofdpersoon de kinderen mee naar toe?
In Hilletje op avontuur in de grote stad is het eindelijk zover. De jaarlijkse kerstmarkt in de grote stad is open. Ieder jaar verkopen Boer Tibbe en boerin Vera de truien, sjaals en wanten waar alle schapen het hele jaar zo hard aan gewerkt hebben. Alle schapen mogen mee naar de stad om zich daar lekker te laten verwennen. Giechelend en kwebbelend klimmen de schapen in de bus. Hilletje is het jongste schaap en mag voor de tweede keer mee. Voordat de kudde de stad in gaat krijgen ze goede raad van boer Tibbe mee: ‘Goed bij elkaar blijven en als je verdwaalt blijf je op dezelfde plek staan. Niet met vreemden meegaan en nooit de hoop verliezen, want we vinden je altijd.
De schapen krijgen een dikke kus en gaan de stad in. Op een draf volgen ze Tnte Té, zij weet de weg. Hilletje hobbelt er achteraan en kijkt nieuwsgierig om haar heen. Wanneer ze de grootste en mooiste snoepwinkel ziet, kijkt ze naar de andere schapen. Die zijn in de buurt. Hilletje stapt even de winkel in. Na een poos stapt ze weer naar buiten en ziet de kudde niet mee. Dit is het begin van een zoektocht naar de andere schapen. Zal Hilletje ze terugvinden en ook boer Tibbe en boerin Vera?
Hilletje op avontuur in de grote stad is een fantastisch verhaal. Al snel maken de kinderen kennis met de schapen van boer Tibbe en boerin Vera en dan vooral met Hilletje. Ze valt goed op in haar roze outfit. Zodra Hilletje de snoepwinkel uitkomt begint het avontuur. Terwijl we de kudde zoeken, ontdekken we de grote stad. We gaan het reuzenrad in, rijden met een rode dubbeldekker mee en … verdwalen. Ondertussen krijgen we ook te zien wat de andere schapen doen. Dit is op een mooie manier in het verhaal verweven met twee zinnen, die met een kleine variatie steeds herhaald worden. Vanaf het begin zijn de kinderen betrokken. Liesbeth Rood, de auteur heeft het verhaal goed opgebouwd. Er zitten twee spannende momenten in. De kinderen zitten op het puntje van hun stoel zodra ze Hilletje zien staan in een donkere straat, ze is verdwaald. De kinderen willen haar helpen en komen met wijze raad. Wanneer ze dan wordt opgepakt door een vreemde manier en weggebracht wordt, houden de kinderen het bijna niet. ‘Dat mag niet’ roepen ze hard!
Gelukkig ontdekken Tibbe en Vera dat één schaap er niet is. De boer gaat op zoek. Al snel ontdekken we snoeppapiertjes op de grond. Geniaal… die heeft Hilletje laten vallen en is nu een goed spoor om haar terug te vinden. Met gezonde spanning luisteren de kinderen naar de afloop. Ze juichen zodra boer Tibbe Hilletje heeft gevonden. Tot slot kruipen alle dieren de bus in om samen Kerstmis te vieren.
Het verhaal is hartverwarmend en heel fijn om voor te lezen op elk moment van het jaar. De kerstmarkt wordt even benoemd en op het eind horen we dat de dieren samen het kerstmis gaan vieren. Van begin tot het eind genieten de kinderen van dit geweldige avontuur. Het heeft humor en is spannend. Leontine Gaasenbeek heeft de illustraties verzorgd. Kleurrijke, sprankelende, sfeervolle prenten. We zien een kudde die uit verschillende schapen bestaat, ieder met een bijzonder detail. We ontdekken snoepjes in verschillende vormen, nemen een kijkje in een deftige kapperssalon en pakken mee de roltrap in een groot warenhuis. Tot slot loopt het water in onze mond wanneer we de prachtige gedekte high tea tafel zien. Kleine mooie details heeft Leontine niet vergeten.
Door te spelen met kleur en licht krijgt een prent de juiste uitstraling. Dit zien we vooral bij de illustraties waar Hilletje verdwaald is. De kleur is weg en ze is enkel met lijnen getekend. Ook de andere dieren in het oude gebouw hebben geen kleur gekregen. Jonge kinderen voelen dit goed aan. Ze benoemen de emoties en herkennen het gevoel van Hilletje.
Hilletjes op avontuur in de grote stad tippen we voor de KBW 2025 met het thema ‘Vol avontuur’. Een aanrader.