Verrassend, met een grappige twist

Jufelsie Jufelsie
16 mrt 2022

In het eerste boek van Heidi Jaspers Hoe ging dat ook alweer? ontdekten we tien sprookjes, die net even wat anders lopen. Nu is er een tweede boek: Hoe ging dat ook alweer? 2 Deze keer is het uitgangspunt tien spreekwoorden. Wat een ontzettend leuk voorleesboek is dit voor jonge kinderen. Heel knap om bij elk spreekwoord een verhaal te bedenken waarbij je meteen de betekenis onthult. Het is voor hen vaak een eerste kennismaking.
We ontmoeten Merlijn, de tovenaar die een ‘kale’ man helpt en zien wat er gebeurt wanneer prinsesje Pruilemond weigert om met smaak te eten. Bij het spreekwoord ‘het vel van de beer(niet) verkopen voor hij geschoten is’ verschijnt er een blote beer en jager! Samen met prins Anton en de kok duiken we de hooiberg in en we ontdekken wat Pepijn uitvoert. Gelukkig hoeven we niet te helpen om de ijsbeer naar het Noorden te brengen of te zorgen dat de man met drie benen uit bed stapt. Hij vergeet niet om met het verkeerde been uit bed te stappen. Tot slot zien we een aap uit de mouw komen en zien we dat je het beste in je eigen vaarwater kunt zitten.
Het zijn tien heerlijke verhalen vol humor, verrassingen en leuke personages. Je hoort waar ze goed in zijn en wat hun bijzondere karakter is. Je geniet van hun gezichtsuitdrukkingen. De tekst verloopt vlot en is verdeeld in coupletten, die rijmend zijn. Mooi om te zien dat trends van deze tijd vernoemd worden, zoals TikTok in het verhaal 'Iets in je schild voeren'.
In het boek staan mooie, kleurrijke illustraties van Henk van der Gugten. Geweldig hoe hij de sfeer van het spreekwoord in zijn tekeningen weergeeft. Ze nodigen uit en terwijl je ernaar kijkt, zie je kleine grappige details.
Het boek is netjes afgewerkt. Het heeft een mooi blauw leeslint, zodat je snel weet waar je bent gebleven.

Hoe ging dat ook alweer? 2 zorgt voor veel leesplezier waar ouder en kind van genieten!

Meer recensies van Jufelsie