Een verhaal vol emotie en ons een mooie boodschap geeft
Iedereen kent een schildpad. Wanneer je vraagt om hier wat over te vertellen antwoorden de kinderen: hij heeft een schild en beweegt zich langzaam vooruit. Het prentenboek Hoe Schildpad aan zijn schild komt is een ode aan een Afrikaans volksverhaal en trekt onze aandacht. We zijn heel nieuwsgierig naar het antwoord… hoe komt Schildpad aan zijn schild?
Het begon heel lang geleden. De wolken gaven elk jaar een feest voor de zon, de wind en alle vogels, die konden vliegen. De dieren op het land hadden geen vleugels en konden daarom niet mee. De vogels besloten daarom een wedstrijd te houden. De winnaar mocht met ze mee naar het feest. Schildpad keek uit naar de wedstrijd. Hij had een glanzend schild, was de slimste en de snelste. Op de dag van de wedstrijd deden alle dieren hun best, Schildpad won. Van elke vogel kreeg hij een mooie veer. Schildpad kon vliegen en met de vogels zoefde hij weg naar het feest. Hij was de eerste, die aankwam en zag een groot feestmaal staan. Hij begon meteen te eten en at alles op. Toen de vogels aan kwamen vliegen en zagen wat Schildpad had gedaan, waren ze woedend. Schildpad moest hen de veren teruggeven. Hij schrok, want hoe kwam hij thuis zonder vleugels?
Hoe Schildpad aan zijn schild komt is een verhaal met avontuur, spanning en vol emoties. Vanaf het begin houdt de tekst onze aandacht vast. Het is ook wel bijzonder dat Schildpad de snelste, de slimste en de beste is. De opbouw is geweldig en de boodschap wordt snel duidelijk. Schildpad dacht altijd eerst aan zich zelf. Nu heeft hij zijn lesje geleerd en weet hij dat hij aan anderen moet denken. Na het voorlezen zijn de kinderen stil. Het heeft indruk gemaakt en je ziet dat ze even in gedachte bij het verhaal zijn. Daarna komen de reacties los en ontstaat er een mooi kringgesprek.
Hoe Schildpad aan zijn schild komt is het prentenboek debuut van Kristel Steenbergen. Ze heeft o.a. in Tanzania gewoond en daar voor het eerst het volksverhaal over Schildpad gehoord. Dit heeft ze gebruikt om het prentenboek te maken. Naast de tekst heeft ze alle illustraties getekend. Het zijn prachtige, kleurrijke tekeningen. Vooral de dieren komen in hun natuurlijke kleuren mooi tot hun recht. Aan de gezichtsuitdrukkingen kun je zien hoe fanatiek ze zijn en de wedstrijd willen winnen.
De veren, die schildpad ontvangt, hebben schitterende patronen en zijn kleine kunstwerkjes. Er is er geen een het zelfde! Ook leren we verschillende vogels kennen. We ontdekken o.a. een flamingo, kraanvogel en hop.
Bij het zien van al het lekkers, loopt het water in onze mond. Taart, popcorn, grote toeven slagroom… daar houden we van.
De schildpad kennen we als een van de traagste dieren, die een schild met zich meedraagt. Nu weten we Hoe schildpad aan zijn schild komt!