Een lofzang voor juffen, meesters, conciërges...

Jufelsie 19 juni 2025
Juffen, meesters, stagiaires en conciërges… ze zijn waardevol en worden door Edward van de Vendel volop geëerd in zijn nieuwe bundel: Juf je bent geweldig maar
We kunnen opnieuw genieten van 12 ½ gedichten. Juf je bent geweldig maar is de derde bundel. Eerder verschenen Hannes en Hassan weten meer dan jij en Tantes zijn fantastisch (ooms ook). We ontdekken 12 gedichten en een half gedicht. Dit laatste introduceert de volgende bundel en maakt ons al nieuwsgierig.
Het eerste gedicht draagt de titel van het boek. In mooie vrolijke woorden lezen we wat verschillende kinderen van juf vinden. Op het eind wil er eentje met haar trouwen. Haar antwoord is ‘Kind, je bent geweldig, maar.’ en we mogen haar antwoord zelf invullen.
De gedichten zijn korte verhaaltjes, op rijm geschreven. We lezen over juffen en meesters die even kind zijn en met ons mee doen. We verbazen ons over waarom we alles over grote landen leren… we zijn immers zelf zo klein en lachen om de lange, bijzondere naam van de inval-juf. Er is veel herkenning. Ze blijven in ons hoofd zweven, zetten ons aan het denken en enthousiast worden reacties uitgewisseld.
Bijzonder aan deze reeks is dat Edward steeds met een andere illustrator samenwerkt. Deze keer is het Saskia Halfmouw. Zij heeft bij elk gedicht een passende tekening gemaakt. Kleurrijk, sfeervol en soms met een vleugje humor of emotie. We voelen intens mee met de oude eik en de schakende opa. Terwijl we later lachen om de negen treden, die de conciërge omhoog gaat.
Alle gedichten staan in een mooi lettertype in het boek, behalve het laatste. Deze is handgeschreven en niet af. Hoe zou deze verder gaan? Dat ontdekken we in de volgende bundel, die de titel krijgt: Ook als je verkouden bent trouw ik met jou. Eerst volop genieten van Juf je bent geweldig maar

Meer recensies van Jufelsie