Een spannend avontuur met Maysa en Musa
Twee vrolijke kinderen sieren de voorkant van dit boek. Het zijn Maysa en Musa, een tienjarige tweeling. Vaak zijn ze bij elkaar en doen ze hetzelfde. Toch is er ook een verschil. Musa doet altijd netjes wat hem gevraagd wordt, Maysa daarentegen weet met haar goede bedoelingen, altijd op de een of andere manier in de problemen te komen.
In Maysa & Musa en het koekjesmysterie beleven de twee een bijzonder avontuur. Het is Ramadan, een tijd waarin aan liefdadigheid gedaan wordt. Dit jaar willen ze iets speciaals doen. Er wordt een veiling gehouden om geld in te zamelen. Hiervoor vragen ze aan alle madrassaleerlingen om een koekjesbouwwerk te maken. Maysa en Musa zijn enthousiast en gaan aan de slag. Op de dag voor de prijsuitreiking worden alle bouwwerken uitgestald. Maysa vindt het spannend en wil haar eenhoorn-bouwwerk graag voor de veiling nog een keer zien. Haar vader heeft de sleutel van de kamer en samen met Musa gaat ze kijken. Zodra de deur open is en ze een stap binnenzetten, zien ze dat alle bouwwerken volledig vernield zijn. Wie heeft dat gedaan? Maysa en Musa gaan dit oplossen. Samen zoeken ze het koekjesmysterie uit.
Maysa & Musa en het koekjesmysterie is een geweldig, spannend avontuur geschreven door Zanib Mian, bekend van Planet Omar. Het is een verhaal om voor te lezen en zelf te lezen. Geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar, die al enig leesonderwijs achter de rug hebben.
Na de kennismaking met Maysa en Musa ontdekken we al snel dat Maysa het niet gemakkelijk heeft. Ze kijkt uit naar de schoolreis naar Wales. Helaas gaat dit voor haar niet door. Daar is ze heel verdrietig van en we leven met haar mee. Kan ze haar ouders laten zien dat ze wel verstandig is en dat zij trots op haar kunnen zijn?
We voelen haar verdriet, haar onvermogen en klunzigheid. Tevens voelen we dat ze het allemaal goed bedoeld. De spanning stijgt wanneer de koekjesbouwwerken vernield zijn. Wie is de dader? Een leuke uitdaging om met de kinderen een voorspelling te doen.
Het verhaal geeft ons een kijkje in het leven van moslims. Het is de tijd van de Ramadan. We ontdekken de tradities en gewoontes. Alles wordt goed uitgelegd zodat jonge lezers alle informatie goed in zich opnemen. Het verhaal is mooi vertaald door Najiba Abdellaoui.
Het verhaal is verdeeld in hoofdstukken, die genummerd zijn. Het lettertype is duidelijk, af en toe dik gedrukt waardoor het geheel wat speels wordt.
De illustraties zijn van Kyan Cheng. Ze heeft zich flink uitgeleefd. Vrolijke tekeningen staan verspreid in de tekst. Ze sluiten aan en wanneer een van de personen is afgebeeld zien we de emotie en voelen we de sfeer.
Ben jij een goede speurneus en wil je het koekjesmysterie mee op lossen?
Maysa & Musa zijn maar wat blij met jouw hulp.
Ben jij een goede speurneus en wil je het koekjesmysterie mee op lossen?
Maysa & Musa zijn maar wat blij met jouw hulp.