Van ei tot kuiken

Jufelsie Jufelsie
9 mrt 2021

Elk jaar, in het voorjaar praat ik in mijn kleuterklas over het uitbroeden van eieren.
Mijn kuiken – Van ei tot kuiken is een geweldig verhaal om met jonge kinderen naar dit proces te kijken. Zodra ik het boek opensla worden ze al geprikkeld. Ze zien enkele kippen rondscharrelen in een tuin. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van een klein meisje. Zij maakt de kinderen nieuwsgierig. In haar tuin lopen enkele kippen, maar ze mist wat… een lief, zacht kuiken.
Samen met haar stappen we het kippenhok in. Verstopt achter enkele strobalen volgen we Ciska. Doodstil in het stro laat ze een ei vallen. In plaats van op het ei te gaan zitten, loopt Ciska het hok uit. Het meisje besluit het ei zelf uit te broeden. Dat gaat niet zomaar en duurt wel erg lang.
Vanaf het begin zijn mijn kleuters betrokken. Het verhaal is niet moeilijk en wordt zo verteld dat de kinderen het beleven. Ze vinden het spannend om vanuit het verstopplekje naar Ciska te kijken en weten dat het ei heel voorzichtig naar een warm plekje toe moet. Met prachtige illustraties van Eve Tharlet, volgen ze het proces van ei tot kuiken.
Samen wordt er naar het moment uitgekeken dat het ei openbarst. Ondertussen krijgen ze informatie over broedkasten en kijken ze naar de kalender. Eindelijk zien ze een barstje. Op het puntje van hun stoel zaten de kinderen te kijken naar het kuiken wat tevoorschijn komt. Ze zien dat het kleintje door Cisca wordt opgenomen. De beste plek voor een kuiken zijn de warme veren van haar moeder. Daar zijn mijn kleuters het helemaal mee eens!
Mijn kuiken – Van ei tot kuiken is een aanrader.

Meer recensies van Jufelsie