Een kleurrijk avontuur voor jonge lezers

Jufelsie 22 augustus 2025
In de klas van Anna gelden de regels met de drie RRR-en: rust, reinheid en regelmaat. Alles is netjes opgeruimd. Iedereen is rustig en draagt geen kleurige kleding. Het is wel een beetje… saai. Dan komt er een nieuwe leerling Stijn. Hij heeft rode krullen en heel veel sproeten. In zijn groene trui en paarse broek valt hij goed op. Anna heeft snel door dat hij bijzonder is. Zijn ogen zijn blauw of groen en zijn melk is blauw. Stijn kan toveren! Dat heeft hij van zijn oma geleerd. Anna sluit vriendschap met Stijn. Wanneer ze oma een brief schrijven over het saaie leven op school vindt oma dat dit niet goed is. Ze komt naar school en zet de boel op stelten.
Mijn oma is een heks is een geweldig verhaal geschreven door Naomi Tieman. Ze heeft haar fantasie volop gebruikt met o.a. een oma die kan toveren, op een draak vliegt en ondersteboven voor het raam hangt. Dit boek is geschikt voor kinderen, die een jaar leesonderwijs achter de rug hebben. Het avontuur is verdeeld in hoofdstukken. Voor in het boek vind je een inhoudsopgave. De tekst leest heel prettig. De zinnen zijn niet te lang en er staan geen moeilijke woorden in. Dit bevordert het leesplezier bij kinderen.
In het eerste hoofdstuk krijg je direct een goede indruk over Anna’s klas. Zodra Stijn in de deuropening verschijnt, worden we nieuwsgierig. Hij ziet er vrolijk en gekleurd uit. Heel anders dan de andere kinderen. Het verhaal houdt ieders aandacht vast. Er zit genoeg spanning en humor in. Het boek kunnen we niet wegliggen. We zijn betrokken bij Anna en Stijn, die een warme vriendschap hebben.
Bij het verhaal staan prachtige tekeningen van Nadia Meezen. Ze sluiten perfect aan bij het verhaal. Geweldig hoe ze sfeer creëert met de kleuren. De tinten bruin en zwart stralen rust uit. Later zien we mooie felle kleuren, die iedereen meteen vrolijk maken.
Mijn oma is een heks is een aanrader voor jonge lezers. Ze duiken in een vrolijk avontuur waar ze helemaal enthousiast van worden.

Meer recensies van Jufelsie

In 1938 vluchten de Freuds van Wenen naar Londen, waar Anna Freud weeshuizen opricht en op zoek gaat naar erkenning en hechte vriendschappen.

De jonge, verloren Ambre komt na een mislukte zelfmoordpoging in een hotel in de bergen terecht, waar ze zichzelf en het leven opnieuw leert te ontdekken.