Wat wanneer jou wereld ineens op z'n kop staat?
Het gebeurt ineens, op een onverwacht moment. Een gevoel van onzekerheid, het niet kunnen. Dit overkomt Paulien uit het boek Paulien probeert opnieuw.
Zij heeft geleerd niet op te geven en het te blijven proberen. Met dit verhaal wil zij dat ook aan ons meegeven.
Zodra we het boek Paulien probeert opnieuw openslaan, zien we een vrolijk meisje. Ze houdt van de wereld om haar heen. Speelt met vrienden en leest in haar boeken. Op een dag staat haar wereld ineens op zijn kop. Makkelijke dingen vindt ze moeilijk en ze heeft geen zin meer om haar vrienden te ontmoeten. Wanneer ze een lieveheersbeestje op zijn rug ziet wiebelen, vraagt ze zich af hoe ze dit diertje kan helpen. Het beestje blijft het zelf proberen en na een tijdje lukt het om weg te vliegen. Paula ziet het gebeuren en bedenkt: als het lieveheersbeestje niet opgeeft, dan ga ik het ook niet doen. Vol goede moed gaat ze nieuwe situaties aan en dat geeft haar een fijn gevoel.
Paulien probeert opnieuw is een fijn verhaal om voor te lezen bij jonge kinderen. Het past in hun belevingswereld en ze herkennen het gevoel. Met dit verhaal maak je het in de groep bespreekbaar. Kinderen mogen fouten maken. Inmiddels zeggen de kinderen uit mijn groep: ‘van proberen kun je leren!’
Ze stimuleren elkaar om niet op te geven en applaudisseren wanneer het is gelukt. Ze stralen daarna van geluk.
Tom Percival heeft het verhaal geschreven en gezorgd voor de illustraties. We zien een onbezorgde Paulien met op de achtergrond prachtige regenboogkleuren. Daarna een Paulien die onzeker is, de kleuren veranderen. We zien achtergronden in verschillende tinten grijs. Treurige kleuren die haar gevoel weergeven. Gelukkig keren de mooie kleuren terug. Paulien geeft niet op! Ze probeert haar best te doen.
Paulien probeert opnieuw is een geweldig verhaal dat bijdraagt aan de sociaal – emotionele ontwikkeling van jonge kinderen.
Jonge kinderen zijn betrokken en vragen om het opnieuw voor te lezen.