Zingend naar Sinterklaas
O, kom er een kijken
wat ik in mijn schoentje vind.
Sinterklaasliedjes van Mark Jansen,
gekregen van een lieve Sint.
Wat een prachtig boek is Sinterklaasliedjes van Mark Janssen. Aan de hand van verschillende liedjes gaat een groep kinderen op weg naar Sinterklaas. Ze zijn verkleed als pietje of als Sinterklaas en komen in een klein bootje aan in Nederland. Ze fietsen, met een stevige wind, door het Nederlandse landschap naar Amsterdam. Daar struinen ze door de stad, klimmen over daken, komen een olifant tegen en bekijken een prachtige etalage. Uiteindelijk staan de kinderen voor een groot huis en wacht Sinterklaas ze op in een warme, gezellige kamer.
De liedjes zijn het verhaal. We kennen ze allemaal, echte klassiekers. Gezellige liedjes om te zingen of te beluisteren op Spotify. Van ‘wie komt er alle jaren’ naar ‘zachtjes gaan de paardenvoetjes’ tot ‘Sinterklaas , die goede heer, die komt alle jaren weer…’ Geweldig om te zien, dat ze als uitgangspunt zijn genomen en verwerkt zijn in mooie, kleurrijke prenten. Alle prenten nemen twee pagina’s in beslag en geven de gezellige sfeer van de Sinterklaastijd weer.
Het groepje kinderen staat centraal. Kinderen verkleden zich graag en hier zien we dat terug. Er zijn kinderen, met een pietenmuts en kinderen met een mijter. Typische Nederlandse cultuur herkennen we. We ontdekken een molen, grachtenpanden met verschillende gevels en zelfs de ingang van Artis is in het boek verwerkt.
Kinderen raken niet uitgekeken. Op elke prent gebeurt er iets. Het is spannend of grappig. Ze kijken, heel gespannen, naar het kind dat voorzichtig over een dunne draad loopt. Ze lachen om de olifant, die dolgraag een pietenmuts wil pakken en zitten op het puntje van hun stoel wanneer een van de kinderen aan een lichtsnoer hangt.
Natuurlijk kijken we samen of op elke prent alle zeven kinderen afgebeeld staan. Maar ontdekken ze ook dat de staf een rol speelt? Of de zak, wie neemt de mooie bruine zak mee?
Sinterklaasliedjes is een boek waar we veel plezier mee hebben in deze Sinterklaastijd. Laat het heerlijk avondje maar komen!
wat ik in mijn schoentje vind.
Sinterklaasliedjes van Mark Jansen,
gekregen van een lieve Sint.