Een hartverwarmend verhaal met Pom en Siem
Op de omslag van ‘Toen iedereen ons kwijt was’ ontdek je twee kinderen. Het zijn Pom en Siem. Ze hebben elkaar leren kennen door hun vaders. Die botsten bijna op elkaar in het verkeer. Vanaf die dag zoeken ze elkaar op, trekken er samen op uit en zijn elkaars beste vrienden. Op een dag lopen ze het koeien pad af en komen bij de vaart uit. Achter een witte boot ontdekken ze wel duizend vissen. Zij komen op de macaroni af, die elke avond in het water wordt gegooid. Wanneer Pom en Siem horen dat de visvrouw stopt met het verkopen van vis, besluiten ze haar te helpen. Alleen de volwassenen luisteren niet. Pom en Siem besluiten naar de haven te gaan. Ze gaan op zoek naar iemand, die hen wel gelooft.
Toen iedereen ons kwijt was is een hartverwarmend verhaal geschreven door Wouter Klootwijk, om voor te lezen of zelf te lezen. Wouter heeft een fijne schrijfstijl. Hij neemt kinderen mee op avontuur, naar een plek waar iedereen mag zijn wie hij is. Siem en Pom zijn verschillend. Bij Pom ligt het mes rechts en de vork links naast het bord. De soep mogen ze daar slurpen. Siem ziet dingen, die anderen ontgaan bijv. de communicatie tussen de ekster en de haas. Pom en Siem leren van elkaar.
Het verhaal is verdeeld in hoofdstukken en heeft een mooie opbouw. Alles wordt zo mooi beschreven dat je het gevoel hebt, dat je bij Pom en Siem aanwezig bent. Wanneer de kinderen ‘Bus 3’ nemen naar de haven en thuis niks hebben verteld, wordt het spannend. Heel het dorp loopt uit om de kinderen te zoeken. Op dat moment kun je het boek niet wegleggen, je wilt weten hoe het avontuur afloopt.
Bijzonder is dat Pom en Siem de visvrouw hebben geholpen. De boodschap die Wouter ons wil meegeven is, dat kinderen oog hebben voor dingen: Els die op een kou rijdt, een ekster die een haas helpt... Wanneer je ze gelooft, komt het altijd goed. Achter in het boek heeft Wouter een bericht toegevoegd waarin hij enkele fragmenten uit het verhaal toelicht.
Bij het verhaal staan prachtige illustraties getekend door Esther Leeuwrik. Het groen van de natuur zorgt voor sfeervolle prenten. Een grappig detail is dat Siem, witte haren heeft en een groene overal draagt. Bij Pom zien we een groen kapsel en een witte overal.
Toen iedereen ons kwijt was is een boek, dat aansluit bij het thema van de KBW 2025 ‘Vol avontuur’. Een aanrader!