Beleef de natuur met grappige versjes

Jufelsie 28 september 2022
Marianne Busser & Ron Schröder… wie kent ze niet. Dit schrijversduo heeft al heel wat kinderboeken op zijn naam staan. Rond de Kinderboekenweek, elk jaar in oktober, ben ik benieuwd naar het boek wat zij gaan uitbrengen.
Deze keer komen ze met Van vliegeren tot vogelspotten. Een kleurrijk prentenboek wat past binnen het thema Gi-ga-groen en waar verschillende illustratoren aan hebben meegewerkt. Zo herken ik de tekeningen van Aron Dijkstra, Kees de Boer, Harmen van Straaten en Natascha Stenvert. Ik bewonder de prenten van Marieke van Ditshuizen en Floor de Goede.

Sla je boek dicht
trek je jas aan
er is zoveel te ontdekken
buiten kun je iets beleven
daar zijn heel veel mooie plekken…

Met deze regels worden de kinderen uitgenodigd om de natuur te ontdekken en te beleven. In Van vliegeren tot vogelspotten staan vrolijke versjes. Zo gaan we met Stella vogels spotten, kamperen we met Bob en Rick en vieren we de verjaardag van Joris-Jan. We verwonderen ons om de kunstjes die de natuur ons laat zien en kijken door een vergrootglas mee. We zien Sharif over het water zweven en Stefan in een hangmat liggen. Tot slot gaan we schatgraven, bouwen een boomhut en zoeken een plekje voor een picknick.
Al met al is het genieten van begin tot het eind. Er is volop humor in verwerkt die iedereen doorziet. Kinderen spelen de hoofdrol in de versjes zodat de betrokkenheid hoog is. De tekst is op rijm geschreven en verdeeld in enkele blokken. Dit leest prettig voor, je kunt een korte pauze nemen.
Het prentenboek is een juweeltje omdat verschillende illustratoren hun bijdrage hebben geleverd. Ieder heeft zijn eigen techniek gebruikt, zodat we mooie sfeervolle prenten te zien krijgen.
Van vliegeren tot vogelspotten… Ben je klaar om de natuur mee in te gaan?
Veel plezier

Meer recensies van Jufelsie