Leerzaam boek
Je wordt meteen het verhaal ingezogen door de geheime jaagtocht van Une en Sumi. Niet veel later leren we het andere hoofdpersonage kennen, Nano. Nano en Une verschillen als dag en nacht. Daardoor is hun vriendschap heel speciaal. Une is neanderthaler, Nano een moderne mens (homo sapiens).
Er gebeuren vreselijke gebeurtenissen in het boek, hartverscheurend. Maar Une en Nano hebben beide hun eigen manier om hiermee om te gaan. Une gaat op zoek naar antwoorden, Nano helpt haar bij haar zoektocht. Ik vond Nano wel heel erg volgend. Hij ging nooit ergens tegenin. Gelukkig zegt Une daar op een gegeven moment ook iets van.
En dan barst de vulkaan uit, zoals al vermeld wordt in de flaptekst. De stammen van Nano en Une moeten samen gaan werken. Maar hoe kunnen twee stammen die als dag en nacht verschillen met elkaar gaan samenwerken? Ze hebben er duidelijk moeite mee. In het nawoord vertelt Linda Dielemans dat dit soort situaties zeer waarschijnlijk echt gebeurd zijn.
Het verhaal kwam echt over, maar ik bleef iets missen in het boek. De vulkaan en de gevolgen kwamen ook best laat in het verhaal. Het grootste gedeelte van het verhaal ging over de zoektocht van Une. Dat vond ik jammer, want ik had meer willen lezen over het samenwerken van de stammen. Nu is dit maar in een klein gedeelte beschreven.
Toch denk ik dat ik dit boek in ga zetten op school als we het thema hebben waar neanderthalers een rol in spelen. Verschillende passages lenen zich daar goed voor. Ik zou het dus niet als een heel spannend boek aanraden, maar wel als leerzaam. Ik had er wat meer van verwacht, toch was het niet slecht. Ik ben alleen niet zo enthousiast als andere lezers. Toch ben ik nog steeds benieuwd naar al het werk van Linda Dielemans, ik heb nog niet alles gelezen.