Advertentie
    Kamila Straatsburg Hebban Recensent

De aardbeiendief is het nieuwe boek van de koningin van de magische vertellingen, Joanne Harris, die haar lezers al in het verleden gelukkig heeft gemaakt met Chocolat (prachtig verfilmd met Johnny Depp en Juliette Binoche) en het losse vervolg hierop, Rode schoenen.    

Liefhebbers van Joanne Harris zullen waarschijnlijk ook genieten van de boeken van Alice Hoffman, waarin een vergelijkbaar schouwspel tussen de realiteit en magie plaatsvindt, al is het werk van Hoffman eigentijdser en minder sentimenteel.     

In De aardbeiendief bezoekt de lezer wederom het schilderachtige dorpje Lansquenet, waar de menselijke relaties en het dagelijks leven lang niet zo ongecompliceerd verlopen als op het eerste gezicht lijkt. Vianne Rocher, de aardige witte heks uit voorgaande boeken, is in Lansquenet tot rust gekomen, samen met haar dochter Rosette en haar succesvolle winkeltje vol exquise chocoladeproducten. Rosette is een bijzonder meisje, een meisje dat ‘dingen ziet’, net zoals haar moeder. Rosette praat slechts in vogel- en dierengeluiden, maar op bijzondere momenten kan zij praten met haar ‘schaduwstem’, een stem die de wind in beroering kan brengen en soms kleine ongelukjes kan veroorzaken.    

Het leven kabbelt voort in Lansquenet, totdat de oude bloemist Narcisse komt te overlijden. Hij laat Rosette volledig onverwacht een grote stuk bos na, tot woede van zijn dochter en haar echtgenoot. Rosette is een echt natuurkind, begrijpt het bos, de vogels en de dieren die er wonen, heeft daar haar eigen geheime plekken zoals een open veldje met een oude put en veel wilde aardbeien. Er is een verborgen reden waarom Narcisse zijn bos aan dit bijzondere meisje heeft nagelaten, het meisje dat door de dorpsgenoten versleten wordt voor niet normaal en gebrekkig.    

Na de dood van Narcisse verandert er een aantal zaken in het vriendelijke dorp. Narcisse laat aan de dorpspriester een oud document na, waarin een oud geheim en zonde onthuld worden.  Een mysterieuze vreemdeling met speciale talenten neemt de oude bloemenwinkel van Narcisse over en Rosette ontdekt, naast andere dingen, waar haar meisjesstem gebleven is en waarom.    

Vianne begrijpt een aantal waarheden: dat haar rustige leven opnieuw op het punt staat te veranderen, dat geen moeder voor altijd haar kinderen kan bezitten, dat vrouwenliefde een onrustige man niet kan verankeren en dat zij niet de enige in het dorp is met bijzondere krachten. In het verhaal van De aardbeiendief loopt de spanning gestaag op: van onschuldige fantasietjes van Rosette tot haat, jaloezie en afgunst tot een duidelijk dreigend gevaar.    

Joanne Harris vertelt het verhaal van De aardbeiendief in drie verhaallijnen: van Vianne, van Rosette en van priester Reynaud. De wisseling tussen de vertellers houdt de aandacht van de lezer vast en maakt het verhaal levendig. Bovendien geven de wisselende vertellers de lezer een kans om het verhaal vanuit diverse invalshoeken te volgen.

In het verhaal van Vianne voert haar angst om haar dochter te verliezen de boventoon. De verhaallijn van Rosette is kinderlijk onschuldig en ontroerend, door haar bijzondere gave is zij in staat scherp te observeren en de waarheid achter de leugen te herkennen. Haar natuurlijke liefde voor alles wat leeft, dieren, bomen, planten komt prettig en geloofwaardig over en helpt de lezer te begrijpen om wat voor een bijzonder kind het hier gaat.    

De priester Reynaud is een man opgejaagd door zijn verleden, een man met duistere plekjes in zijn ziel, geen slechte man, eerder eentje die worstelt met zijn keuzes. Hij is naast Rosette het sterkste personage in het boek, de schrijfster heeft zijn donkere geest goed weten te vangen in de door hem vertelde verhaallijn.    

Joanne Harris slaagt er bijzonder goed in om de drie verhaallijnen in drie verschillende stijlen te vertellen waardoor het voor de lezer makkelijk is om zich in de personages in te leven. De bijzondere schrijfstijl van Harris, vol met rijke beschrijvingen en lieflijk filosofische overpeinzingen over de beweegredenen achter het menselijk handelen en tedere beelden van flora en fauna, allemaal sfeervol en genuanceerd, maakt haar werk uniek en geliefd.    

De aardbeiendief is een geweldig vakantieboek voor de lange rustige avonden in de tuin, een mooi boek vol beelden en geuren.

Reacties op: Een duistere wind waait door het dorpje Lansquenet

46
De aardbeiendief - Joanne Harris
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 17,99
E-book prijsvergelijker