Een oase van rust in de roerige tijden

Kamila Straatsburg 05 januari 2026 Hebban Team
Martin Scherstra, woonachtig in Dokkum, is het levend bewijs dat ook mannen romantische feelgood boeken kunnen schrijven. Er zijn zeker niet veel Nederlandse mannelijke schrijvers van boeken die het ergens tussen feelgood, familieroman en een streekroman houden. Martin publiceert al jarenlang en is inmiddels een erkend auteur van vele 'wegdroom romans' die zich veelal afspelen op niet bestaande doch duidelijk op Friesland geïnspireerde locaties.

Zijn laatste boek, De leesclub, speelt zich ook af op een fictieve locatie, de Suyderbaai, een lieflijk, romantisch plaatsje waar het goed toeven is. Alle inwoners zijn plezierig en vriendelijk en de hele sfeer is zo fijn dat je daar direct naar toe wil verhuizen. Het verhaal is eenvoudig, de plot niet ingewikkeld en een beetje aandachtige lezer heeft in de eerste derde van het boek al door hoe het een en ander in elkaar zit.
Vier vriendinnen hebben een leesclub waar ze met veel plezier feelgood boeken lezen en bespreken. Tijdens haar zoektocht naar een nieuwe titel voor de leesclub, stuit Jo op een boek van een voor haar onbekende schrijfster, Claire Vecht. Tijdens het lezen blijkt al heel snel dat de personages en omgeving veel gelijkenis vertonen met Suyderbaai en haar inwoners. De dames buigen zich over dit mysterie en tijdens hun zoektocht naar de oplossing maakt de lezer hun dagelijkse avonturen en liefdesperikelen mee. Wie is de onbekende Claire Vecht en hoe weet ze zoveel over Suyderbaai en haar inwoners? Is het toeval of woont de schrijfster misschien ook in Suyderbaai?

Het verhaal kabbelt rustig voort, de eenvoudige taal is goed te volgen, de sfeerzetting is aangenaam, er gebeuren geen echt nare of vervelende dingen, kortom, wil men ontspannen bij een verhaal die nergens negatieve gevoelens oproept en geen vervelende nasmaak achterlaat, dan heeft men met De leesclub de juiste lectuur gevonden.
De vraag is misschien of het voldoende is. Moet een boek de lezer juist niet aan het denken zetten, de vragen aanwakkeren over zaken die juist niet zo aangenaam voortkabbelen, zaken die schuren en zo al niet pijnlijk, dan toch zeker tenminste onaangenaam aanvoelen? Aan de andere kant, in deze donkere en dreigende tijden waarin we leven, is een verhaal met uitsluitend positieve geluiden mogelijk een verademing. We maken in het dagelijks leven al genoeg schurende, pijnlijke, onaangename en dreigende dingen mee. De realiteit soms voor een korte tijd te mogen ontvluchten, daar hebben we de feelgood boeken van Martin Scherstra voor nodig, een oase van rust in de roerige tijden.

Meer recensies van Kamila Straatsburg