Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een echte 'feelgood' met alles erop en eraan

Kamila Straatsburg 16 augustus 2020 Hebban Recensent
Wat is een ‘feelgood’ boek eigenlijk? Aan welke criteria moet een leeswerk voldoen om het predikaat ‘feelgood’ te verdienen?
Zijn dat alle boeken over sterke, onoverwinnelijke vrouwen die levens obstakels fluitend nemen en en passant een baan, een man, een kind en de felbegeerde promotie in de wacht slepen? Of zijn dat op een serie zoals The Bold Type geschoeide vlotte romans over zelfstandige vrouwen die op de eerste plaats voor een carrière kiezen en een standaard huisje-boompje-beestje model lachwekkend en achterhaald vinden? Of zijn dat zoetsappige fantasierijke vertellingen over meisjes die braaf en beschut wachten op de eerste kus? Is het Hallmark meets Sex and the City?
Of is het simpelweg elk boek die de lezer na afloop een warm, voldaan gevoel geeft samen met een hernieuwd stukje vertrouwen dat deze wereld niet de meest beroerde plaats is om in te leven?
Een ‘feelgood’ boek is pretentieloos en simpelweg precies wat het woord zegt, en dat gevoel kan voor iedereen door iets anders opgeroepen worden. Wij zijn nou eenmaal zeer verschillend en wat de ene lezer super gelukkig en dromerig maakt, laat de ander volstrekt onberoerd. Het aanbod is groot en de stijlen zeer divers, van literair tot pulp, van polder tot mondiaal.
Plankenkoorts van Tamara Haagmans behoort tot een oorspronkelijke, inmiddels ietwat ouderwetse soort feelgood romans, met alle traditionele normen en waarden, geen seks (net als bij de Hallmark films gaat de liefdesrelatie niet verder dan een zedig kusje) en een onvermijdelijk happyend met bruiloft, droombaan en liefhebbende familie ineen.
Toch is Plankenkoorts leuk om te lezen, mede dankzij een detective achtige wending, volop humor en de zeer betrokken, realistische beschrijving van de grootouders van de hoofdpersoon Mara.
De jonge vrouw Mara werkt in Partituur, een winkeltje van haar opa met oude muziekboeken, toneelstukken en partituren. Mara woont bij haar grootouders, haar ouders werken in filmindustrie en vinden rondreizen op zoek naar inspiratie belangrijker dan hun dochter.
Op een dag komt Partituur in het nieuws: een kostbaar boek met originele tekeningen van Ben Johnson, een tijdgenoot van Shakespeare, bevindt zich mogelijk ergens in de winkel en is veel geld waard. Horden schatzoekers storten zich op het kleine winkeltje tot grote schrik van Mara en haar opa. Ook een appetijtelijke jongeman verschijnt plotseling ten tonele en maakt veel werk van verlegen Mara.
Is dat toeval of is hij ook op zoek naar de schat en hoopt via Mara’s hart snel een resultaat te bereiken? Wanneer plotseling ook de ouders van Mara aankomen die ook niet afkerig zijn van een snel financieel gewin, wordt de situatie in het winkeltje en in privéleven van Mara steeds spannender. Daarbij komt nog dat oma van Mara die aan Alzheimer lijdt snel achteruitgaat en ook hier moet een oplossing voor gevonden worden.
Tamara Haagmans vertelt het verhaal in weliswaar zeer simpele taal, maar vlot en boeiend. De sympathieke, ietwat onbeholpen Mara, maar vooral haar opa winnen snel de sympathie van de lezer en alles bij elkaar genomen zorgt het boek precies voor wat het belooft te doen: een flinke dosis feelgood.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kamila Straatsburg

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.