Meeslepend, maar mist diepgang
'Lotgenoten' is het tweede deel rond criminoloog Jackie Laurijssen. Het eerste boek - 'Huisgenoten' - las ik niet, maar dankzij subtiele verwijzingen kon ik dit verhaal goed volgen. Toch vermoed ik dat de personages en relaties rijker aanvoelen als je de reeks vanaf het begin leest.
Jackie revalideert na een zwaar auto-ongeluk en verblijft bij haar ouders. Die zorgsituatie loopt moeizaam: daarnaast kan Jackie niet stilzitten, maar zelfstandig bewegen lukt nauwelijks. Om toch actief te blijven, start ze een onderzoekswebsite. Daar graaft ze zich in oude zaken, terwijl ex-collega Jozef Daalderop – na hetzelfde ongeval vervroegd met pensioen – het veldwerk opneemt.
Samen ontdekken ze een opvallend patroon: verschillende vrouwelijke influencers, tussen de 25 en 30, verdwenen de afgelopen jaren telkens in de herfstvakantie. Wat begint als een cold case blijkt plots actueel, want de vakantie staat opnieuw voor de deur. En ja, er verdwijnt inderdaad een vrouwelijke influencer – zullen ze haar op tijd weten te vinden?
Bijzonder is dat Vanström ook schrijft vanuit het perspectief van Rein – de dader. Daardoor krijg je een glimp van zijn leefwereld en wordt het duidelijker waarom hij doet wat hij doet, al bleef dit voor mij allemaal te oppervlakkig. Meer uitwerking van het trauma of de persoon die hem gevormd heeft had zijn karakter meer diepgang gegeven en het verhaal meer karakter.
Vanström schrijft vlot – dit was mijn eerste kennismaking met hem – en door de korte hoofdstukken lees je dit boek in no-time uit. Jammer dat bepaald scènes balanceren op het randje van ongeloofwaardig en dat ik hier en daar diepgang miste.
Toch is ‘Lotgenoten’ een spannende thriller met een originele invalshoek: de onderzoekswebsite als zenuwcentrum en de samenwerking tussen een gedwongen binnenwerker en een vrijwillige buitenwerker. Door het perspectief van de dader wordt de spanning versterkt, waardoor je verder leest.
Als je de reeks wil ontdekken, raad ik aan met ‘Huisgenoten’ te beginnen – maar wie dat overslaat, vindt in ‘Lotgenoten’ alsnog een meeslepende en vlot leesbare thriller. Volgend jaar verschijnt ‘Soortgenoten’, deel drie in de serie.