Advertentie

Een man gaat dagelijks naar het oude gedeelte van de kerkhof van de fictieve stad Paulstadt, het veld genaamd. Hij zit daar op een vermolmd bankje onder een oude berk herinneringen op te halen aan zijn leven en aan de mensen die daar begraven zijn. Hij denkt de stemmen te kunnen horen van de overledenen maar kan niet horen wat ze te vertellen hebben. Wat de overledenen te vertellen hebben wordt duidelijk in de hoofdstukken die volgen. Dertig overledenen, die hun laatste rustplaats hebben op het veld, vertellen hun verhaal over hun leven. Van de burgemeester tot de gokverslaafde, van het kind tot de oudste inwoonster. Vanuit deze verhalen wordt een beeld geschetst van het leven in Paulstadt, van individuele uitdagingen, onderlinge verbindingen en drama’s die in het gemeenschappelijke geheugen zijn opgeslagen.

Het veld is de zesde roman van de succesvolle auteur Robert Seethaler. Dit boek is genomineerd voor de Europese Literatuurprijs 2020. Liesbeth van Nes, die het boek vanuit het Duits vertaalde, is hiervoor ook genomineerd voor de Europese Literatuurprijs 2020. Robert Seethaler wandelt graag op kerkhoven vanwege de rust en de natuur, wellicht heeft hij hier de inspiratie opgedaan voor deze roman (Badische Zeitung 24-09-2018).

De opbouw van ‘Het veld’ bestaat uit dertig verhalen waarbij de auteur ieder personage een eigen schrijfstijl heeft gegeven en ieder verhaal een eigen sfeer. Deze individualiteit en de afwisselende lengte van de verhalen zorgt ervoor dat je als lezer geïnteresseerd blijft. De verhalen zijn niet chronologisch opgebouwd en dat zorgt in het begin misschien voor verwarring maar al snel zal blijken dat dit geen belemmering is tijdens het lezen van het boek.

Er is geen plot, althans niet zoals we dat kennen. Er zit wel een duidelijke structuur in het boek waardoor het begin van het boek en het eind van het boek in samenkomen.

‘Het veld’ is geen boek voor mensen met haast. De hoofdstukken nodigen uit om langzaam gelezen te worden en daarna nog eens gelezen te worden omdat je alle puzzelstukjes bijeen wilt zoeken om zo het groter geheel te zien.

De verhalen kunnen door iedereen anders ervaren worden en dat maakt het tot een fijn leesclub boek want dit is een boek dat je niet alleen moet lezen maar waar je vooral veel over moet praten omdat er zoveel te ontdekken is.

Reacties op: Indrukwekkend gefluister van de overkant

86
Het veld - Robert Seethaler
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners