Katy Hebban Recensent

Desi raakt regelmatig in conflict met Claire, de tweelingzus van haar beste vriendin Jara. Claire maakt haar het leven moeilijk. Op een feestje daagt ze Desi uit en wanneer het helemaal misloopt, vlucht Desi naar huis. De volgende dag hoort ze dat Claire is overleden en dat Jara wordt vermist. Dan moet ze voor haar stage bij CrimeTV ook nog eens mee naar de plek van de misdaad.

Dark Mind is een boek van Cis Meijer. Eerder schreef ze onder andere de jeugdthrillers Knock-out en Moordspel. Ze is dus niet aan haar proefstuk toe wat betreft spannende verhalen. Het feit dat ze film- en televisiewetenschappen heeft gestudeerd, laat zich zien in haar gerichte manier van schrijven. Wat betreft de doelgroep zijn haar verhalen immers spot on! Met tienermeisjes in de hoofdrol, uitbundige feestjes, de schoolcontext en mysterieuze verdwijningen zit het elke keer goed. In Dark Mind is dat niet anders.

Het extra element in de plot is de stage van Desi, waardoor het meisje de mogelijkheid heeft om extra informatie te vergaren in verband met de verdwijning van Jara en de identiteit van Claires moordenaar. De toon van het verhaal is vrij direct. De personages laten hun gedachten de vrije loop en de lezer weet hierdoor steeds een klein beetje meer dan het personage dat aan het woord is. Door de opzet van het verhaal werkt dit. Samen met de redelijk korte hoofdstukken houdt het boek de vaart erin.

Het spelen met het vertelperspectief geeft Meijer de kans de spanning te verhogen. Desi is het meest aan het woord, maar ook Thom en een onbekende verteller doen hun zegje. Hierdoor wordt de plot langs verschillende kanten belicht en is er ruimte voor een extra verhaallijn. Bovendien weet de auteur ervoor te zorgen dat er genoeg verschillende verdachten zijn en dat het ontmaskeren van de dader niet meteen voor de hand ligt. Zo blijft het intrigerend en kan er tot op het einde gespeculeerd worden over de schuldige en het motief.

Dark Mind vertrekt vanuit een moord en is zowel boeiend als meeslepend, maar niet gruwelijk. Het maakt jongeren warm voor het genre zonder overdadig te werk te gaan. Desi mag dan wel een doorsnee tienermeisje zijn, de situatie waarin ze zich bevindt is uiteraard niet alledaags. De subplots lijken in eerste instantie niet allemaal even relevant. Toch krijgen alle verhaallijnen een plaats binnen de afloop en komt Meijer komt op het einde nog behoorlijk verrassend uit de hoek. Opbouw, vertelstijl en personages die dichtbij de doelgroep staan maken van het boek een vlotte jeugdthriller die tot de verbeelding spreekt.

Reacties op: Donkere tienermisdaad

58
Dark mind - Cis Meijer
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken