Advertentie
    Katy Hurkmans Hebban Recensent

In Edinburgh worden Sookie en haar vader aangevallen. De daders weten te ontkomen, maar Sookie weet dat het iets te maken heeft met het verleden van haar vader als wetenschapper in een Russisch lab. Ondertussen komt Alex er in Amsterdam achter dat de kist van zijn moeder verdwenen is uit het graf van zijn ouders.

‘Systema’ is een thriller van Simon de Waal over virussen, vergane glorie, wraak en terrorisme. Wie goed oplet herkent hoofdpersonage Alex en zijn tegenspeler de Russische Yevhen nog uit ‘Vector’, het geschenkboek voor de Spannende Boeken Weken uit 2016. Dit boek ligt in het verlengde daarvan. Aan de gebeurtenissen uit Vector wordt gerefereerd, maar het verhaal is ook goed te lezen zonder die voorkennis.

Het mooie aan Systema is de snelheid waarmee de plot uit de doeken wordt gedaan. Het geheel heeft vaart en zit vol actie. Door vaak van locatie te wisselen weet de auteur de aandacht goed bij het verhaal te houden en toch een vleugje mysterie te bewaren. De korte hoofdstukken dragen bij aan de opbouw van de spanning. Die is overigens goed gedoseerd doorheen heel het boek en hoewel het nergens nagelbijtend spannend wordt, gebeurt er in alle verhaallijnen voldoende om de nieuwsgierigheid te prikkelen.

Minpuntje is de uitwerking van de personages. De lezer komt voldoende te weten over zowel Alex als Sookie, maar de aandacht voor de karakters is niet evenredig verdeeld. Een aantal van hen kon wat meer body gebruiken. . Dat had het verhaal nog iets sterker gemaakt. De basis ligt er zeker, zodat het niet stoort, maar soms zijn de referenties naar de achtergrond te oppervlakkig.

Wat betreft taalgebruik is Simon de Waal erg to the point. Dat maakt dat het moeilijk is om niet direct betrokken te raken bij de belevenissen van Alex en Sookie. Het verhaal heeft weinig franjes, wat erg passend is voor dit soort boek. De auteur windt er weinig doekjes om en zet in op actie in een realistische stijl.

‘Systema’ is een fijne thriller die prettig leest. De Waal weet een mooie sfeer te scheppen en houdt het tempo hoog. Het is niet allemaal even geraffineerd, daarvoor is de plot wat te bruut en geeft de auteur zich in krap 240 bladzijden te weinig ruimte. Toch is het genietbaar en erg leuk voor wie enkele jaren terug aangenaam verrast werd door ‘Vector’.

Reacties op: Russische Revanche

58
Systema - Simon de Waal
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 21,99 Bestel het e-book € 9,99
E-book prijsvergelijker