De puzzel is klaar, het einde is er.
Before is het vijfde en laatste deel van de after serie van Anna Todd.
OPGELET VOOR EVENTUELE SPOILERS
In dit deel komen we 'alles' via Hardin zijn gedachten en verleden te weten. Hij staat centraal.
Daarnaast komen we ook:
- voor after
En - na after
meer zaken te weten.
In deze delen komen de andere personages naar voren met een deeltje van hun leven. Door dit kom je als lezer meer informatie te weten en kan je beter alles begrijpen en een plek geven.
Dit boek is voor mij een afsluiter waarbij de puzzel gemaakt is en alle stukken erin goed zitten.
Wat Hardin en zijn vrienden groep deden was not done op gelijk welk vlak. Maar dit kwam door bepaalde zaken die ze vroeger meemaakte en mee in hun rugzak hebben... Kan ik door de extra informatie die ik gekregen heb, het goedkeuren, hun gedrag, nee maar ik kan het wel beter gaan begrijpen.
Het verhaal begint dus met informatie over personages VOOR het after gebeuren. Hierin komen personages naar voren die voor de lezer veel verheldering kan brengen. Zo heb ik personages die ik nu meer of minder moet van weten. Ik heb meer respect voor nathalie en molly en steph is een grote bitch.
Het MIDDENSTUK is 'saai' omdat heel veel of bijna alles gekend is door de delen die al bestonden. Voor mij hoefde dit deel niet aanwezig te zijn in het verhaal. Het had beter geweest dat dit deel zaken vertelde over after waarvan we als lezer nog geen weet van hadden.
Het laaste deel gaat over wat NA after. Hierin komen opnieuw personages naar voren die ook in de serie aanwezig waren. Dit deel was goed, je leest als lezer hoe alles nu loopt en je komt de puzzel helemaal te weten. Het einde is hier goed voelbaar.
Tessa is gegroeid net als Hardin. Ik vind het fijn hoe hun leven uiteindelijk vorm gekregen heeft. Alles loopt nu goed, maar zullen ze dit ook blijven doen vraag ik me af. Het is plots van aan / af relatie naar samen voor eeuwig. Dit voelt niet als hen, maar toch is het zo.
Zo zie je dat mensen kunnen veranderen voor iemand en dat ze er echt voor gaan. Deze gedachte en ondervindingen vind ik zeer mooi in het verhaal.
Ik raad deel 5 aan voor lezers die meer achtergrondinformatie willen over de personages van after.