Advertentie

Na een lange tijd terug de klassieker Matilda gelezen. Het is een boek dat ik leerde kennen in mijn schooltijd. Matilda is een meisje dat anders is dan de andere. Ze is zeer intelligent en kan op haar 3de al lezen. Haar ouders zien de ware aard van hun dochter niet. Voor hen is ze 'uitschot'. Lezen is voor stomme mensen vinden ze, en als zij het doen is het enkel een kookboek. Doordat Matilda geen steun van haar ouders krijgt, gaat ze op zoek naar een bibliotheek. Ze verslind er elk boek dat er ligt. Ze leert bij en voor haar voelt het als normaal. Het moment dat ze naar school gaat, gaat er een wereld voor haar open. Ze leert leeftijdsgenoten kennen en de enge directrice. Gelukkig kan Matilda steun krijgen van juf Engel. Zij is naast de bibliothecaris de enige die om Matilda geeft. Als snel heeft de juf door dat Matilda anders is. Mailda zal veel meemaken en ondanks alles blijft ze zichtzelf zijn. Wat ik enorm belangrijk vind en prachtig om te lezen.

Wat ik zo mooi vind aan dit boek is dat je als lezer direct mee bent in het verhaal en het voelt alsof je erbij bent. Zeker met de tekeningen die erin staan, die tevens super mooi zijn!

De personages hebben allemaal een eigen karakter wat het mooi maakt, soms wat overdreven. Maar de kijk van elk personage kan ook in de realiteit voorkomen. Er zijn goede en minder goede mensen op de wereld.

De ouders van Matilda zijn echt niet lief. Ouders moeten met hun kinderen pronken en ermee bezig zijn, maar zij doen het tegenovergestelde. Enkel maar haat naar Matilda. Naar het einde toe, kan je nogmaals zien hoeveel ze om haar geven, niets. Zo jammer. Schandalig gewoon.

Gelukkig is juf Engel er. Zij is een prachtvrouw die gefascineerd is door Matilda haar zijn. Beiden zullen een band krijgen en elkaar steunen door dik en dun. Het vertrouwen dat ze in elkaar hebben, is mooi.

Ik vond het boek leuk om te lezen. Deze zal ik nooit wegdoen, dat weet ik zeker. Een klassieker die iedereen moet gelezen hebben. Iedereen kan er lessen uit leren.

Reacties op: Matilda

1100
Matilda - Roald Dahl
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners