Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Olde Heuvelt bewijst veelzijdigheid

Kees van Duyn 26 april 2023 Hebban Recensent
Hoewel Thomas Olde Heuvelt al in 2002 met de horrorroman De onvoorziene debuteerde als auteur brak hij ruim tien jaar later internationaal door met Hex (2013). Twee jaar daarna won hij met The day the world turned upside down als eerste Nederlander de Amerikaanse Hugo Award. Zijn nieuwste uitgave November verscheen – heel toepasselijk – op 1 november 2022 en wordt een van zijn meest duistere boeken genoemd. Hij liep al een paar jaar met het idee voor dit verhaal rond, maar volgens eigen zeggen was hij er eerder nog niet klaar voor om er daadwerkelijk aan te beginnen.

De bewoners van Bird Street in Lock Haven, Washington voelen zich de gelukkigste mensen die er zijn. Alles gaat hen en hun kinderen voor de wind. Behalve in de maand november, wanneer de Donkerder Dagen aanbreken. Bij het echtpaar Luana en Ralph Lewis da Silva en hun kinderen Kaila en Django worden spiegels verborgen en ramen geblindeerd. Toch worden ze in die maand getroffen door allerlei vormen van ongeluk. Vier weken later keert hun normale en gelukkige leven weer terug, maar daarvoor hebben ze wel zware offers moeten brengen en gaat hun geweten steeds meer opspelen.

November heeft twee delen, waarvan het eerste zich afspeelt in de gelijknamige maand in 2022 (de Donkerder Dagen) en het tweede bestrijkt een tijdperk van elf maanden, die meteen begint na deze nogal duistere periode en eindigt op de tweede november van 2023. Het verhaal, én daarom ook de vele voorvallen, worden afwisselend verteld vanuit het perspectief van de vier gezinsleden van de familie Lewis da Silva. De lezer krijgt hierdoor natuurlijk een goed beeld van hen, hoe ze het zwarte tijdsbestek van vier weken zo goed en ongeschonden mogelijk proberen door te komen en wat ze daarvoor doen en vooral laten. Maar de andere bewoners van Bird Street worden absoluut niet vergeten, want ook aan hen wordt ruim voldoende aandacht besteed en komt je te weten hoe zij die o zo gevreesde dagen doorkomen.

Aanvankelijk verloopt het verhaal wat stroef, voornamelijk doordat de omstandigheden worden geschetst, de personages worden geïntroduceerd (voor in het boek is een namenlijst opgenomen van de bewoners van Bird Street, het raadplegen daarvan is in de beginfase geen overbodige luxe), etc. etc. Nadat deze kleine horde genomen is, beginnen de talrijke gebeurtenissen te leven en voelt de lezer vooral met de Lewis da Silva’s mee. De veelal onverklaarbare dingen die gebeuren maken dat je nieuwsgierig wordt, zijn mysterieus en zorgen met regelmaat voor de nodige spanning. Daarnaast zijn er enkele heftige scènes die je hoe dan ook aan het boek gekluisterd laten en waar je wel even van gaat slikken. Het is daarom goed dat in de colofon een verwijzing staat naar de zelfmoordlijnen van Nederland en Vlaanderen.

Het boek van Olde Heuvelt is lastig in een specifiek genrehokje te duwen, want in feite is er een mix van roman, thriller, bovennatuurlijk, horror en mysterie. Bovendien zijn er fasen waarin het psychologische aspect heel duidelijk naar boven komt drijven en kan de bewuste novembermaand zonder meer als dystopisch beschouwd worden. Want wie zou zo’n maand willen meemaken? Het duivelse, of misschien wel de duivelse dilemma’s waar de personages voor komen te staan, wordt verpersoonlijkt door een nogal vaag individu die De Accountant wordt genoemd. Hij is van grote invloed op diverse ontwikkelingen die allemaal plaatsvinden, maar eveneens op de gedragingen van de karakters.

In een toegankelijke en eigentijdse schrijfstijl maakt Olde Heuvelt de lezer getuige van het lot van de Bird Streetbewoners. Vanaf het begin werkt hij toe naar een nogal intense en absoluut bijzondere afsluiting. Met November laat de auteur zien dat hij veelzijdiger is dan wellicht gedacht wordt.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kees van Duyn

Gesponsord

De nieuwe, betoverende roman van Cristina Caboni! In Het honingpad vindt Alice zichzelf tijdens de zoektocht naar haar familiegeschiedenis.

De Hebban Debuutprijs 2023 is gewonnen door Forugh Karimi met haar debuutroman De moeders van Mahipar. Een wrang, maar vooral heel liefdevol verhaal over de band tussen moeder en zoon.

Als allereerste Hebban Boek van de Maand is de weergaloze roman Alles wat had kunnen zijn van de Nigeriaanse schrijfster Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ gekozen door het Hebban Panel. Laat dit boek je uitdagen.