Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een heftig, indringend maar wel erg goed oorlogsverhaal

KimCoenen85 16 april 2024
Na het lezen van drie eerdere boeken van Bram Baptist, wilde ik ook dit nieuwe jeugdboek lezen dat recent verscheen bij Uitgeverij KeyTree. Ik kreeg van Arno een recensie-exemplaar toegestuurd. Super bedankt. De vorige boeken van Brams zijn me erg goed bevallen, waardoor ik hoge en goede verwachtingen heb van het nieuwe boek.


April 1944. Sander zit in het laatste jaar van zijn basisschool, en woont in het Franse dorpje Lederzele dat in handen is van de Duitse bezetters. Wanneer zijn leraar ineens plotsklaps verdwijnt besluiten Sander en Kitty op onderzoek uit te gaan. Er blijken weer stoomtreinen over het verlaten spoor langs het dorp te rijden en dat gaat door het grote bos dat is afgesloten voor publiek. Op het kantoor van de schooldirecteur vinden ze een plattegrond van een enorm bouwproject dat in het bos verscholen ligt. Ze tekenen de plattegrond na en besluiten deze geheime plek te bezoeken. Ze doen daar een verschrikkelijke ontdekking: als dit plan slaagt dan kunnen de Duitsers de Tweede Wereldoorlog nog winnen. Sander moet de geallieerden waarschuwen, maar hoe? Heeft hier ook de verdwijning van meester Dumont hier iets mee te maken?
Het verhaal begint met een verklarende woordenlijst met uitleg over verschillende namen die in de Tweede Wereldoorlog gebruikt worden. Hierdoor kunnen de jeugdige lezertjes met een goede start aan het prachtige, spannende en heftige jeugdboek beginnen en leren ze ineens wat nieuwe geschiedenisfeitjes.

Bram Baptist heeft een vlotte, levendige en krachtige schrijfstijl. Er zit een heerlijk vlot tempo in de verhaallijn en Bram Baptist heeft goed rekening gehouden met de jeugdige lezertjes in zijn woordkeuze en zinsopbouw. Hierdoor leest het verhaal vlot en fijn. Hij weet perfect op de juiste momenten het tempo in de verhaallijn te versnellen en te vertragen om de spanning op te laten lopen.

We volgen het verhaal van Sander en zijn beste vriendin Kitty. De twee kinderen zijn zo neergezet dat de lezertjes zich zonder moeite in de personages kunnen verplaatsen. Daarbij vind ik het ook een pluspunt dat naast het gevoel van oorlog en angst Bram Baptist ook het verschil tussen arm en rijk in tijden van de oorlog aan bod brengt. Dat maakt het verhaal erg realistisch. Ook de andere personages, waaronder de vader van Sander, meester Dumont en schooldirecteur Vasseur zijn uniek, verschillend en goed neergezet.

Het verhaal heeft een goede opbouw. Het begint in tijden van de oorlog waarin het erop lijkt dat Duitsland de oorlog gaat verliezen. Bram Baptist weet de sfeer, setting en het gevoel van deze tijd goed aan je over te brengen. Wanneer de meester dan ook nog plotsklaps verdwijnt, krijgt het verhaal een onheilspellende sfeer. Het is de start van een spannend, heftig en goed geschreven avontuur van Sander en Kitty. Er zitten best wel wat spannende, heftige en indringende stukken in het verhaal, maar ik vind het erg krachtig hoe Bram Baptist de sfeer, angst en tijden van oorlog in dit boek weet te beschrijven. Maar wel op het niveau van een jonge lezer, dit heeft hij erg goed gedaan. Met een mooi einde sluit het verhaal af.

Soldaat van het Zuiden is een heftig, indringend maar wel erg goed oorlogsverhaal. Bram Baptist heeft een vlotte, levendige en krachtige schrijfstijl, en neemt je samen met Sander en Kitty mee in tijden van oorlog in een spannend, heftig maar wel erg goed geschreven avontuur. De sfeer, setting en gebeurtenissen weet Bram Baptist erg goed te verwoorden. Echt een aanrader!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van KimCoenen85