Filmisch

leen_leest 18 juni 2025
Ik las het YA boek “De sage van Siliah: hoeder”, geschreven door Mirjam Boers.

De sage van Silliah is een duologie en met ‘Hoeder’ komt Siliah’s verhaal tot zijn einde.

Het verhaal start met een terugblik naar de gebeurtenissen in het vorige boek. Mirjam Boers zorgt er zo voor dat het eerste deel weer helemaal in mijn hoofd zat zonder dat ik het opnieuw heb moeten lezen en maar goed ook. Ik wist wel nog het verschrikkelijke einde van het eerste deel, maar ik was toch ook wel wat vergeten.

Spoiler alert voor wie het eerste boek nog wilt lezen:

….

Stadhouder Fragilio is verslagen en Siliah heeft tijd nodig om de gruwelijkheden die haar zijn overkomen te verwerken. Veel tijd om er echt bij stil te staan, heeft ze niet. Er is een nieuwe dreiging vanuit Madari in het zuiden, Siliah’s gelijkgeborene broer Lionèl is nog steeds vermist en ze lijkt een sleutelrol te spelen in een eeuwenoude profetie rond een mythisch zwaard of dat is althans wat er geloofd wordt.

Ook hier wordt het verhaal verteld vanuit Siliah. En zelfs na de gebeurtenissen uit het vorige boek blijft ze onverminderd doorstrijden naar een Verenigd Rijk, zelfs al wordt ze door sommige mensen aanzien als een ‘gevallen vrouw’. De vele personages maakte dat ik soms goed moest nadenken wie wie was. Op het einde van het boek zit een lijstje, maar omdat ik de e-book versie had, zag ik dit pas achteraf.

Siliah maakt een enorme groei door en leert met behulp van haar vriendinnen de gebeurtenissen een plaats geven, maar ook Arsya en Lionèl moeten zich een weg vinden in hun nieuwe rol tijdens de strijd voor een Verenigd Rijk.

Het leest als een film: een middeleeuwse setting, verschillende strijders en sterke vrouwen, twee knappe mannen die het hart van onze heldin hopen te veroveren en een profetisch zwaard dat een einde moet maken aan de verdeeldheid in het land.

Zijn dat dingen die je aanspreken?
Lees dan zeker dit boek. Het eerste deel lees je best eerst. Is toch wel een must om de beleving compleet te maken.

Net als bij het vorige boek, was ook hier een playlist bij voorzien die de filmische ervaring compleet maakt.

Meer recensies van leen_leest