Uitstekende zomerthriller
‘De zomer van de doden’ is een thriller van Toni Coppers en coauteur Annick Lambert.
Er wordt een Antwerpse man dood teruggevonden in de catacomben onder de kerk van Bolsena in Midden-Italië. Liese Meerhout reist samen met haar collega hoofdinspecteur Michel Masson naar het plaatsje om de zaak daar mee te onderzoeken.
Eens terug in België komt er een andere zaak op hun bord terecht. Een schipper van een veerboot vindt een koffertje in de Schelde met daarin de bezittingen van een meisje die in 1993 werd vermoord. Die moord werd nooit opgelost. De speurders vinden vingerafdrukken en DNA-materiaal in de koffer die overeenkomen met die van de dode in Italië. Maar de man had destijds een waterdicht alibi en kan onmogelijk de dader zijn.
Het is het twaalfde deel in de reeks rond Liese Meerhout. Ik heb ze lang niet allemaal gelezen en al helemaal niet op volgorde, maar het boek is zo ook goed te volgen. Het had misschien de problemen waarmee Masson worstelt iets duidelijker gemaakt, maar het stoorde niet.
Het zit goed ineen en de auteurs lossen beetje bij beetje informatie waardoor het spannend bleef tot op het einde. Ook het contrast tussen de Belgische politie en die in Italië werd goed omschreven. Soms lag het tempo iets lager, maar dat was helemaal niet erg. Het maakte dat ik me af en toe echt in Italië waande. Enkele onverwachte wendingen en een geloofwaardig plot, maken dit voor mij een uitstekend boek.